Política 17/09/2020

Gairebé la meitat dels ciutadans creu que l'escola també hauria d'oferir classes telemàtiques durant la pandèmia

El 40% dels espanyols no estan disposats a vacunar-se immediatament del covid-19

Aleix Moldes
2 min
De la seixantena d'alumnes d'infantil de l'escola Vedruna d'Arbúcies, només tres han tornat a les classes

BarcelonaPrimera setmana d'escola arreu del país (segona per a moltes comunitats autònomes) després de sis mesos amb els centres tancats per por als contagis. Les mesures de protecció contra el coronavirus han estat les grans protagonistes d'aquestes darreres hores i els mestres, els alumnes i els pares tot just han començat a adaptar-se a una nova normalitat que tothom és conscient que anirà en paral·lel al confinament d'algunes classes o, fins i tot, d'algunes escoles en cas que es requereixi. El Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha preguntat aquest mes de setembre l'opinió dels ciutadans al voltant de la tornada a l'escola i se'n poden extreure diverses conclusions. La primera, que majoritàriament, els espanyols consideren que l'educació ha de seguir sent presencial malgrat la pandèmia. Un 72% en són partidaris.

Ara bé, la meitat d'ells (35,8%) prefereixen combinar la presencialitat amb les classes telemàtiques. De fet, el percentatge gairebé s'enfila al 50% quan es tracta d'incorporar mitjans telemàtics als centres: d'una banda aquest 35,8% que vol combinar els dos models i, de l'altra, un 9,6% que defensa que, durant la pandèmia, les classes es facin només a distància. En canvi, els partidaris de tornar a tancar les escoles fins que es resolgui la crisi sanitària només arriben al 4,4%.

D'altra banda, i tenint en compte la cursa mundial en marxa per trobar una vacuna contra el covid-19, el CIS també ha incorporat una pregunta al respecte. I, malgrat que és precisament la vacuna la que, ara per ara, genera més expectatives d'acabar amb el virus, només el 44% dels espanyols estaria disposat a vacunar-se de forma immediata tan bon punt les autoritats autoritzin a fer-ho. En canvi, hi ha un 40,3% de la ciutadania que no està disposada a fer-ho, almenys fins que no s'hagi demostrat com una vacuna fiable.

Mesures més restrictives

La pandèmia està lluny de ser controlada i els rebrots del virus van arribar molt abans del que es preveia. Les autoritats sanitàries fa mesos que alerten d'un possible augment important dels contagis a partir de la tardor que està a punt de començar en un moment en què ja hi ha autonomies en situació delicada, començant per Madrid. El 58,3% dels espanyols, segons l'enquesta del CIS, són partidaris que es prenguin "mesures més exigents" de control i aïllament del coronavirus, el doble dels que confien que es pot continuar com fins ara (25,8%).

I, a més de mesures conjunturals per resoldre la crisi, la gran majoria dels enquestats també opinen que s'han d'abordar reformes estructurals de la sanitat. Un 84% les veu convenients, majoritàriament per dedicar-hi més despesa pública, augmentar les plantilles i també les instal·lacions específiques per contenir la pandèmia. En aquest sentit, Catalunya ja ha anunciat que invertirà 50 milions d'euros en la construcció de cinc hospitals satèl·lit -ubicats al costat d'altres centres hospitalaris- especialitzats en covid-19.

stats