Política 09/11/2012

García-Margallo avisa que l'estat propi comportarà que els catalans perdin la ciutadania europea

Aposta pel federalisme europeu però sense trencar els estats actuals

Joan Rusiñol
1 min
El ministre d'Assumptes Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, al Cercle d'Economia / ACN

BarcelonaEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Maragallo, ha tornat a avisar –aquest cop, des de Barcelona– de les conseqüències europees que presumptament comportaria una aposta de Catalunya per la independència. Abans de pronunciar una conferència al Cercle d'Economia, ha deixat clar que l'estat propi suposarà immediatament que els catalans perdin la ciutadania europea. Segons ha dit, "no hi ha interpretació possible", perquè la ciutadania no és un concepte "abstracte", sinó que va lligat al fet de pertànyer a un estat membre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, segons el ministre, la legislació comunitària deixa ben clar que l'estat català "quedaria exclòs" de les institucions europees i hauria de demanar "l'adhesió" en un procés que aventura "llarg" i només possible si la secessió fos "legal", és a dir, d'acord amb l'ordenament jurídic espanyol.

Entre les conseqüències negatives, avisa que Catalunya quedaria fora del "mercat interior" i dels organismes que regulen l'euro, encara que el país adoptés la moneda comunitària.

Preguntat sobre el federalisme com a via d'encaix a Europa, ha dit que ell ho ha defensat sempre, però que no creu que això passi pel trencament dels estats actuals. Entre els qui l'escolten al Cercle d'Economia, l'exministre Josep Piqué, president de l'entitat; la candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, o el delegat del Govern a Madrid, Jordi Casas.

stats