Política 15/09/2020

La Generalitat prepara l'obertura de tres noves delegacions al Japó, Austràlia i el Senegal

El nombre total de delegacions pujarà fins a les 18 malgrat que el 155 les va tancar totes menys una

Ara
2 min
El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, en una imatge recent al Parlament

BarcelonaLa Generalitat es prepara per ampliar la seva presència a l'exterior amb tres noves delegacions més. Segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat l'ARA, seran les delegacions del Japó, Austràlia i el Senegal. El Govern s'estrena en aquests països amb una representació institucional d'aquestes característiques. Tot i això, tant al Japó com a Austràlia ja hi ha oficines comercials d'Acció, que també depenen de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de la conselleria d'Acció Exterior de Bernat Solé, les tres delegacions han començat els tràmits tècnics previs a portar la seva aprovació en un consell executiu. Per tant, encara no tenen una data exacta per a la seva obertura. La del Japó i la d'Austràlia seran les dues primeres delegacions en el continent asiàtic i a Oceania, respectivament. En canvi, la del Senegal serà la segona del continent africà després de la de Tunísia.

Després que amb l'aplicació de l'article 155 l'any 2017 el govern espanyol clausurés totes les delegacions a l'exterior menys la de Brussel·les, una de les prioritats de la Generalitat va ser reobrir-les. Va començar el conseller Ernest Maragall, va continuar Alfred Bosch i ara Solé ha agafat el relleu. Ara mateix n'hi ha un total de quinze. A part de les Tunísia i Brussel·les, també hi ha la de Portugal; la d'Itàlia; França; Suïssa; els Balcans (amb seu a Croàcia); Europa Central (Àustria); el Regne Unit i Irlanda; Alemanya; països bàltics (Estònia); països nòrdics (Suècia); els Estats Units, l'Argentina i Mèxic. Amb les tres noves que prepara, la xifra pujarà fins a les 18.

La Generalitat no hauria de tenir problemes per obrir les delegacions, un procés del qual està obligada a informar el ministeri d'Exteriors espanyol. Mentre el ministre va ser Josep Borrell, sí que va mostrar bel·ligerància i va intentar tornar a tancar-ne unes quantes, sense aconseguir-ho. Amb el seu relleu al capdavant d'aquest ministeri amb l'arribada d'Arancha González Laya, les traves han desaparegut.

stats