Política 12/11/2014

La Generalitat destrueix totes les dades del registre de voluntaris del 9-N

Diversos instituts van lliurar les claus del centre educatiu als serveis territorials del Govern abans del 9-N perquè fos la Generalitat qui facilités la seva obertura als voluntaris, i així evitar l'assumpció d'eventuals responsabilitats penals

Política
2 min

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya ha comunicat aquest dimecres als voluntaris que van participar en el 9-N que ha començat a destruir totes les dades del registre en el qual es van inscriure, "una vegada aconseguit l'objectiu" pel qual es va crear aquest fitxer.

En un correu electrònic remès en les últimes hores al grup de "voluntaris d'equipament", que es van encarregar dels locals on es van celebrar les votacions, la Generalitat els agraeix la seva feina i els comunica que és l'última vegada que es posa en contacte amb ells, ja que "es destruiran totes les dades del registre de voluntaris del 9-N".

"La transmissió d'aquest correu d'agraïment és l'última actuació que es fa amb el registre de voluntaris del 9-N. D'acord amb la normativa de protecció de dades, una vegada aconseguit l'objectiu pel qual es va crear, es destruiran totes les dades del registre de voluntaris del 9-N", remarca el correu, enviat des de la web 'Tu participes' de la Generalitat.

"Catalunya ha aconseguit una fita extraordinària en la seva història recent. Els catalans han participat de manera massiva en la jornada del 9-N, en una jornada d'absoluta normalitat. Aquesta gran fita ha estat possible gràcies a l'esforç i a la il·lusió de molts i, en aquest sentit, la teva aportació ha estat molt valuosa", subratlla la carta remesa als voluntaris.

La missiva, que no va signada, destaca que els voluntaris han estat "la peça clau i imprescindible" del procés i els que han fet possible que els ciutadans de Catalunya "hagin pogut exercir el dret a participar i manifestar lliurement i democràticament la seva opinió" sobre el futur polític de Catalunya.

L'obertura de locals públics

Segons han informat a Efe fonts dels sindicats d'Ensenyament, diversos directors d'institut van lliurar les claus del centre educatiu als serveis territorials abans del 9-N, amb la finalitat d'evitar ser ells els que facilitessin l'obertura del centre als voluntaris del 9-N i no haver d'assumir una eventual responsabilitat penal.

La conselleria d'Ensenyament, que no va donar cap instrucció per escrit en tot el procés del 9-N, s'ha limitat a confirmar a Efe que va ser l'administració catalana la que va facilitar les claus de les escoles als "voluntaris d'equipaments".

En les seves diligències d'investigació sobre el 9-N, la Fiscalia Superior de Catalunya va demanar als Mossos d'Esquadra que identifiquessin les persones responsables de la dependència sota l'autorització de les quals es va permetre l'accés als delegats de les entitats convocants del procés participatiu.

No obstant això, els Mossos d'Esquadra, que no van efectuar cap identificació durant el 9-N, van remetre un escrit a la Fiscalia en el qual van adjuntar una carta de la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, en què assenyalava que no estava en condicions de proporcionar aquestes identitats, ja que "s'ignoren les condicions concretes en què es pot haver accedit a cadascuna de les dependències".

stats