POLÍTICA
Política 26/03/2013

Les quatre diputacions i la Generalitat planten la "llavor del servei d'acció exterior" de Catalunya

Signen un conveni per coordinar l'acció de les quatre diputacions i la Generalitat a l'exterior per reforçar així la interlocució directa unitària davant les institucions europees. "Som i volem ser europeus de ple dret", ha reivindicat el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut

M. Colomer
2 min

BarcelonaMentre l'estat espanyol busca la manera de laminar l'acció exterior de la Generalitat, les quatre diputacions provincials i el Govern han subscrit aquest dimarts un conveni de coordinació de l'acció a la Unió Europea. Es tracta del que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha definit com "la llavor del servei d'acció exterior" de Catalunya, que s'empara en les competències exclusives que l'Estatut atorga a la Generalitat en matèria de coordinació exterior de l'administració local. Segons han defensat els quatre presidents de diputació, es tracta, doncs, de posar els fonaments d'una nova estructura d'estat a partir de les competències estatutàries i amb base a les diputacions, que ja treballen conjuntament en el procés de creació de la hisenda pròpia de Catalunya. De fet, el mateix Homs va anunciar la setmana passada la creació d'una llei d'acció exterior de la Generalitat que haurà de ser el marc legislatiu que regirà l'activitat diplomàtica de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els presidents de les administracions provincials no han amagat la dimensió nacional del projecte. I no només això, sinó que el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha reivindicat la necessitat que les institucions catalanes tinguin "interlocució política i tècnica directa" amb Europa, perquè, ha afegit, "en massa ocasions el nostre representant oficial [en referència a l'estat espanyol] defensa visions molt allunyades dels interessos" de ciutadans i empreses catalanes. Entre els assistents a l'acte hi havia el secretari d'Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana.

"Catalans, europeus de ple dret"

Els quatre presidents provincials i el conseller de Presidència han reivindicat i subratllat la vocació europeista de Catalunya just en un moment de creixent desconfiança social envers les institucions europees. "Som i volem ser europeus de ple dret", ha clamat el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut. El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve –que posa a disposició de les altres diputacions el servei d'acció exterior de què ja disposava– ha inscrit el conveni en la voluntat de "reforçament de les estructures de govern nacionals".

El president de la diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha elogiat les bondats del que ha definit com una "aliança estratègica". "Fem el que hem fet sempre, mirar cap a Europa i al món", ha reblat Poblet, que reforçava així els seus homòlegs gironí i lleidatà, que reivindicaven el profund europeisme del catalanisme polític "des de molt abans de la integració de l'estat espanyol a la UE". Certament, "aquest nivell de compromís amb el procés europeu no és tan evident en tots els països d'Europa", ha conclòs Homs.

stats