Política 19/10/2015

Rajoy intenta aixecar un mur de contenció davant dels atacs reiterats d'Aznar

La FAES alerta del perill que "s'esquerdi" el centredreta si el PP no maniobra. Génova assegura que no perdran ni un minut a mirar-se el melic i que "no hi ha cap debat" sobre el lideratge de Rajoy

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
José María Aznar i Mariano Rajoy, en l'acte de la FAES en què s'ha lliurat un premi a Vargas Llosa / EFE

MadridJosé María Aznar no deixa de petja Mariano Rajoy i envia un enèsim toc d'atenció al PP davant de l'auge de Ciutadans. En l'editorial de l'últim número de la revista 'Cuadernos de Pensamiento Político', que edita la FAES, el 'think tank' del PP, demana al seu partit que reaccioni davant del "perill" que suposa la "probable consolidació d'una esquerda en l'espai electoral del centredreta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La revista, dirigida per Javier Zarzalejos, demana a Rajoy "aprofundir en les raons i en les intencions del projecte que va merèixer una amplíssima majoria fa tan sols quatre anys", quan el partit no només era "indispensable per a Espanya", sinó que s'havia convertit en "el partit indispensable d'Espanya". "Res està decidit i gairebé tot encara està pendent de resoldre's", assegura la FAES de cara al 20-D.

El missatge ha explotat en ple comitè de direcció del PP, aquest dilluns presidit per la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. La resposta ha estat, de nou, tancar files i intentar aixecar un mur de contenció davant d'Aznar, a qui Génova s'esforça a posicionar ja en un espai aliè al partit mateix. En aquest sentit, tot i que ja s'ha constituït el comitè de campanya, no s'ha parlat de quin paper tindrà el president d'honor dels populars en la campanya del 20-D.

Després d'una setmana negra al PP, el partit intenta fer pinya de cara a la campanya, tot i els embats constants de les opinions de l'expresident José María Aznar qüestionant el rumb del PP. El vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, ha assegurat aquest dilluns que "no hi ha cap debat sobre el lideratge de Rajoy" i que l'única recepta per tornar a guanyar les generals és apel·lar a la feina feta. "En fiabilitat no ens guanya ningú", ha dit.

El PP esquiva un debat a quatre

Casado no s'ha volgut mullar sobre si Rajoy participarà en un debat a quatre amb Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias i ha recordat que "tradicionalment" els debats han estat entre candidats que tenen opcions a la presidència. "El PP no deixarà cap cadira buida als debats", ha assegurat, però no garanteix que hi vagi Rajoy.

Sobre l'auge de C's, ha posat en qüestió el seu discurs després del cara a cara a La Sexta i ha recordat que totes les enquestes els apunten com a primera força.

Cops de colze per ser els favorits del president

Malgrat intentar fer pinya de cara a la galeria, la tempesta al PP continua. "La setmana passada, passada està", assegura el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón. "Va ser un cúmul de circumstàncies", reitera. Però dissabte a Toledo es posava de manifest el malestar entre les bases amb els cops de colze per sortir més a la vora de Rajoy a la foto.

Tot i que no s'ha enviat un missatge clar, el PP resumeix que "una imatge val més que mil paraules" i que "la foto a Toledo és el missatge". Amb tot, davant la debacle electoral que s'augura al PP ja hi ha pressions per intentar tenir els primers llocs de la llista electoral i no perdre l'escó de diputats. Rajoy estaria intentant posar els seus afins més a la vora. Una decisió que respon a la renúncia de Cayetana Álvarez de Toledo, presidenta de Libres e Iguales, a seguir com a diputada mentre Rajoy lideri el partit.

Rivera ja parla d'un debat a tres

Albert Rivera, que aquest dilluns ha desplaçat la seva roda de premsa a Madrid –on aviat estrenaran seu–, ha destacat que els sondejos "apunten ja a un partit a tres entre el PP, Ciutadans i el PSOE" i s'ha ofert a debatre amb Rajoy i Sánchez, ja sense Pablo Iglesias.

El PP, en canvi, esgrimeix que totes les enquestes els col·loquen com a primera força, encara amb cert marge sobre el PSOE. De fet, Casado s'ha aferrat al sondeig de 'La Razón', que els situa gairebé set punts per sobre dels socialistes i doblant C's, mentre que Podem tindria només un 11% dels vots. Segons el PP, si es fa una mitjana de totes les enquestes, obtindrien un 28% dels vots el 20-O.

En definitiva, l'aposta de Rajoy és guanyar, encara que sigui per la mínima. I després utilitzar com a bandera l'aval europeu. "Pràcticament a la totalitat de països de la UE governa la llista més votada –ha dit Casado–. Els que van de regeneradors hauran d'explicar per què defensen l'absoluta arbitrarietat sobre qui tindrà la clau del govern del país".

stats