Política 17/03/2023

Giró reclama que el discurs independentista de Junts "no menystingui" la gestió de la Generalitat

L'exconseller advoca per defensar de manera "desacomplexada" el "model de país"

2 min
L'exconseller d'Economia Jaume Giró parlant de fiscalitat a l'acte de Junts

BarcelonaJunts per Catalunya ha organitzat aquest divendres al matí un acte a la Llotja de Mar per reflexionar al voltant de la fiscalitat. La jornada ha comptat amb un discurs d'inauguració de la presidenta del partit, Laura Borràs, la participació de líders parlamentaris i experts en la matèria, a més d'una intervenció de clausura de l'exconseller Jaume Giró. L'extitular d'Economia ha aprofitat per exposar el que considera que ha de ser el discurs del partit: denunciar el "greuge" que pateix Catalunya, però sense "menystenir" el "marge estret de maniobra" que ofereix la gestió de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La recepta de Giró passa per tornar a recuperar la bandera del "model de país", és a dir, el discurs més ideològic, perquè en els últims anys -ha assegurat- "Catalunya ha perdut competitivitat". "No ens podem limitar al discurs del greuge, hem de tornar a defensar de manera desacomplexada el model de país", ha sentenciat, cosa que defensa que "no és incompatible amb denunciar injustícies". Així, segons l'exconseller el reclam de més sobirania o carregar contra el dèficit fiscal existent no pot "segrestar" altres dimensions: "Podria semblar que tant se val qui governi Catalunya". "Una bona estratègia per guanyar múscul és fer una gestió impecable que convenci el màxim nombre de catalans, perquè som capaços de gestionar millor que els que avui ho fan per nosaltres", ha acabat.

La intervenció de Jaume Giró ha contrastat amb el discurs que ha ofert Laura Borràs, que ha dit que el partit s'ha de centrar en generar ara "les condicions per assolir la independència", minimitzant el posicionament que pot tenir, per exemple, sobre la fiscalitat. "Si la fiscalitat en una Catalunya independent ha de ser més o menys intervencionista ho decidiran els catalans a les eleccions", ha opinat. A parer de Borràs, Junts "no es pot acontentar amb les engrunes d'uns pressupostos autonòmics i espanyols que no solucionen el present i hipotequen el futur", a més de referir-se implícitament als dirigents d'Esquerra com a "aprenents d'autonomistes".

La presidenta de Junts, Laura Borràs, durant la seva intervenció

Les balances fiscals

Malgrat que Giró ha fet una crida a recuperar el discurs de la gestió i del "model de país", també ha dedicat bona part de la seva intervenció a denunciar el sistema de finançament de l'Estat, que és un "maltractament sistèmic, endèmic i deslleial" envers Catalunya. D'acord amb les xifres que ha desgranat l'exconseller, la Generalitat podria invertir 2.700 euros més per ciutadà si tingués la facultat de recaptar tots els impostos que genera l'activitat econòmica del país. En tot cas, ha dit que ara mateix el govern espanyol no publicita les dades necessàries per calcular les balances fiscals entre les autonomies, que seria la manera de saber amb exactitud què perden en cada exercici els ciutadans catalans.

Ha recordat que quan era conseller va insistir a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que publicités aquestes xifres, però ha detallat que s'hi va negar perquè això provocaria "enfrontaments" i "retrets" entre comunitats autònomes. Aprofitant l'episodi, Giró ha reclamat a Esquerra -"que aprova amb tanta generositat els pressupostos de l'Estat", ha afirmat- que exigeixi al president espanyol, Pedro Sánchez, que almenys publiqui les balances fiscals.

stats