Política 29/11/2018

Gispert i Benach assumeixen la gestió de la caixa de resistència de l'ANC i Òmnium

Constitueixen una entitat per formalitzar la recollida de fons per als represaliats del Procés

Marc Toro
2 min
Els expresidents del Parlament Ernest Benach i Núria de Gispert, aquest dijous en la presentació de la nova entitat

BarcelonaEls expresidents del Parlament Núria de Gispert i Ernest Benach han presentat aquest dijous l'Associació pel Foment de la Caixa de Solidaritat, que a partir d'ara assumirà la gestió de la caixa de resistència de l'ANC i Òmnium. Així ho han explicat en una roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès, on han explicat que l'objectiu de la nova entitat és donar "formalitat" a la iniciativa impulsada per les entitats sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La caixa de resistència ha recollit 9 milions d'euros des que es va crear, fa un any i mig, però després de les fiances pagades pels processos judicials del 9-N i l'1-O hi queden uns 3 milions. Benach ha destacat que el nombre de represaliats pel Procés no para de créixer i ha assegurat que la caixa està adreçada no només als polítics processats, sinó a totes aquelles persones represaliades per haver dut a terme "accions pacífiques, democràtiques i no violentes en relació al procés d'independència".

Gispert ha afegit que la caixa pretén "arribar a tothom", també als represaliats dels CDR, dels Mossos o del funcionariat. En aquest sentit, només cal que la persona presumptament afectada enviï un correu electrònic a l'organització (a través de la web caixadesolidaritat.cat), que després estudiarà el cas i decidirà si s'accedeix a la donació. Els expresidents s'han obert inclús a "analitzar" els casos de repressió sobre els rapers Valtonyc i Pablo Hasél, no relacionats amb el Procés.

L'expresidenta del Parlament ha considerat que "en poques setmanes tornarem a tenir molt problemes", en referència a l'inici del judici de l'1-O. "Es necessita la complicitat dels catalans per poder respondre a qualsevol situació que hi pugui haver", ha dit, fent una crida a sumar-se també a les iniciatives locals en suport als represaliats, com els 'sopars grocs', les costellades i altres iniciatives que busquin recaptar fons.

L'Associació pel Foment de la Caixa de Solidaritat està presidida per Gispert, Benach n'és el vicepresident i tres persones més –dos economistes i un notari– faran de vocals. Aquests cinc membres s'aniran reunint periòdicament per gestionar el dia a dia de la caixa, que busca anar més enllà dels casos d'ajuda puntuals. L’objectiu final de l’associació és que la caixa –de la qual se’n desvinculen l’ANC i Òmnium, tot i que hi continuen donant suport– tingui un "reforç permanent" de fons per demostrar, en paraules de Benach, que "la solidaritat d’aquest poble no té aturadors".

stats