Política 13/08/2014

El govern d'Andorra posa en dubte que la informació del cas Pujol s'hagi filtrat des de dins del país

Les autoritats andorranes neguen que l'afer hagi tingut un efecte negatiu "immediat" de fuga de capitals de clients estrangers

Marta Tort
2 min

Andorra la VellaEl ministre portaveu del govern andorrà, Jordi Cinca, ha posat en dubte aquest dimecres que la informació sobre els diners que Jordi Pujol amagava a Andorra s'hagi filtrat des d'Andorra. En base al coneixement que té l'executiu sobre els fets, "està per veure d'on ha sortit la informació i qui l'ha pogut fer pública, ja que hores d'ara ni tan sols això està clar", ha assegurat el ministre. Cinca confia que la justícia demostrarà que el sector financer no té cap implicació en el cas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jordi Cinca també ha assegurat que el Govern no té constància de cap tipus d'implicació de Madrid a l'hora d'aconseguir informació, ja que "no tindria necessitat de fer-ho perquè ja hi ha les vies legals". A més, el ministre també ha volgut separar tot l'escàndol del procés sobiranista català.

Cinca ha reconegut la preocupació del govern i del sector bancari en relació a l'escàndol, però ha assegurat que "Andorra i la plaça financera andorrana no es poden jutjar en base a un cas puntual", ja que el sector s'ha anat guanyant un prestigi al llarg dels anys, està duent a terme amb èxit un procés d'internacionalització i "té el reconeixement de la comunitat internacional". A més, ha lamentat alguns titulars que han aparegut als mitjans de comunicació i ha assegurat que "el cas no està tenint uns efectes tan immediats com els que s'insinuen aquest dies", fent referència a la possible fuga de capitals d'altres clients estrangers.

Mentrestant, el sector financer manté un hermetisme total i no ha volgut fer cap declaració oficial, arran de la preocupació pel fet que s'hagi pogut vulnerar el secret bancari i l'anunci que la família Pujol podria interposar una querella criminal. Fonts pròximes al sector consultades per l'ARA també consideren que el cas Pujol "és una alarma com d'altres", amb la diferència que es tracta d'un personatge molt rellevant a Catalunya i que, per tant, "la qüestió és delicada". Les mateixes fonts també posen en dubte la versió de l'exempleat de banca que hauria filtrat la informació a hisenda espanyola a canvi de diners i apunten que Madrid podria haver-se assabentat de l'assumpte "a través d'algun control fiscal a l'estat espanyol".

Des de l'oposició, la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili ha reconegut a l'ARA que històricament Andorra ha estat un paradís fiscal i, per tant, "no és cap sorpresa que hagi acollit diners tant d'Espanya com de França". Amb tot, ha volgut destacar que durant els darrers anys s'ha fet una feina "per normalitzar" la situació, sortint de la llista negra de paradisos fiscals i signant convenis d'intercanvi d'informació fiscal. Així, creu que el més escandalós del cas Pujol "és que sigui qui és", però afegeix que "per a nosaltres, és una persona més que té diners no declarats". No obstant, admet que és evident que l'escàndol no és bo per Andorra i fa mal al sector bancari, però confia que la justícia faci la seva feina i es pugui resoldre tot l'afer.

stats