Educació

El Govern confia el futur de l'escola catalana a 15 experts pactats amb l'oposició

La cimera de partits acorda que la comissió publiqui les primeres mesures per fer front a la crisi educativa al febrer

3 min
Aragonès i Simó dirigint-se a la reunió

BarcelonaDues setmanes després que es fessin públics els mals resultats de l'informe PISA i que al Govern li caigués una pluja de crítiques per part de l'oposició, l'executiu ha assegut aquesta tarda en una mateixa taula tots els partits polítics –excepte Vox– en una cimera al Palau de la Generalitat per revertir la crisi educativa. Govern i oposició han acordat crear una comissió formada per 15 experts del sector que hauran de proposar les primeres mesures de cara al pròxim mes de febrer. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha explicat que l'executiu ha pactat amb els grups els "perfils" que en formaran part i que ara serà el departament qui triarà els noms. La consellera ha dit, en aquest sentit, que vol que siguin persones de reconegut "prestigi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la setmana passada al Parlament els grups carreguessin contra el Govern per la seva gestió dels mals resultats de l'informe PISA, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va convocar-los a una cimera que aquest dimarts ha durat dues hores i mitja. Tots els partits havien mostrat la seva mà estesa abans de començar i Simó s'havia obert a fer canvis en el model educatiu, però sense fer "cops de volant". Tot plegat ha acabat amb un acord que passa perquè sigui el sector educatiu qui dissenyi les mesures que haurien de servir per revertir la crisi educativa.

Imatge de la cimera d'educació amb els partits

D'aquesta manera, la comissió d'experts que s'haurà de constituir en les pròximes setmanes estarà formada per un coordinador tècnic, dos docents, quatre directors de centre (que triarà la junta central de directors), tres representants d'entitats pedagògiques, un docent que col·labori amb l’àmbit universitari de Magisteri, tres persones amb trajectòria en l'àmbit de l'educació (i que ja estiguin jubilades), un representant de les famílies i un del món local. Tots són perfils consensuats entre el Govern i la majoria de partits que han participat en la cimera d'aquesta tarda. La consellera ha explicat que per triar els noms s'haurà de tenir en compte la "diversitat" entre Primària i ESO, per exemple; però també entre la diferent tipologia de centres.

Mesures a aplicar el proper curs

Els experts hauran de tenir acabat un informe a finals del mes de febrer amb mesures que ja es puguin aplicar durant el curs 2024-2025, i també mesures més encaminades a "mitjà i llarg termini". La comissió haurà de definir un "pla de treball" per concretar-les. De tot plegat n'hauran de donar compte als grups parlamentaris perquè puguin incidir també en les conclusions que s'adoptin, així com també traslladar-les al Consell Escolar de Catalunya.

D'entrada, aquesta comissió tindrà sobre la taula un dossier de treball on hi haurà agrupades totes les propostes que han fet fins ara els grups parlamentaris per fer front a la crisi educativa. També hi seran, per exemple, els deu objectius que el Govern va proposar la setmana passada per assolir a llarg termini i que passaven, entre altres, perquè les polítiques educatives s'adoptin d'acord amb la resta de forces polítiques del Parlament i que durin almenys dues legislatures, així com continuar revertint les "retallades de fons". El departament també aposta per millorar la inclusió dels alumnes més vulnerables o també per una millora de la formació dels docents.

La posició dels grups

PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP han avalat la creació d'aquesta comissió, mentre que Ciutadans se n'ha desmarcat. Tot i que els socialistes havien fet públiques ja algunes de les seves propostes, com ara recuperar la sisena hora a l'educació pública, aquest vespre no hi han volgut incidir i la diputada del PSC Esther Niubó ha remarcat que ara cal "donar la veu" als professionals de l'educació i als docents. En el mateix sentit, el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, ha posat en valor la creació d'aquesta comissió perquè era una proposta que ja havia posat per escrit el seu grup: "Cal potenciar l'aprenentatge per sobre de la ideologia". La diputada d'ERC Marta Vilalta ha defensat els "consensos" assolits amb els grups: "Avui no comença ni acaba res".

Els comuns i la CUP s'han mostrat molt escèptics amb la comissió. La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha mostrat directament "preocupació" per "l'abast" de la mesura i també per la tria dels experts i ha defensat mesures com arribar al 6% del PIB en educació. El diputat de la CUP Carles Riera, per la seva banda, ha afirmat que, tot i no oposar-se a la comissió, creu que no és el "més urgent", sinó que considera que calen mesures com abaixar ràtios. La posició més allunyada del consens a què han arribat aquest dimarts Govern i oposició ha estat la de Cs i també la del PP. El partit taronja s'ha desmarcat directament de l'acord assolit amb la resta de grups. Carlos Carrizosa (Cs) l'ha titllat "d'operació de maquillatge" i, igual que el PP, ha demanat una reforma de dalt a baix del model educatiu.

stats