Política 30/01/2015

Avaluació al Govern: El 61,4% dels catalans l'aproven; 4,87 de nota mitjana

L'executiu d'Artur Mas millora la seva valoració però un 49,6% dels ciutadans consideren que l'executiu no sap com resoldre els problemes del país

Sara González
2 min

BarcelonaSegueix suspenent, però millora lleugerament la valoració per part dels catalans. El Govern obté un 4,87 de nota a ulls dels 1.600 ciutadans enquestats pel Centre d'Estudis d'Opinió per la seva gestió durant el 2014. La qualificació representa una certa millora respecte del 4,75 que va obtenir fa un any, ja que un 61,4% dels consultats li dóna una nota entre el 5 i el 10, un percentatge que fa un any era quatre punts inferior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No són xifres dolentes, tenint en compte el que està fent el Govern i en quin context. Està fregant l'aprovat de mitjana i hi ha una majoria que aprova el Govern", ha assegurat el director del CEO, Jordi Argelaguet, que ha afegit: "Ja li agradaria a Hollande tenir aquesta nota". La valoració més alta al Govern la donen els votants de CiU, amb un 6,77, seguits dels d'ERC, amb un 6,07. En canvi, la nota més baixa, un 1,9, la donen els que van votar Ciutadans.

Més enllà del suspens, un 49,6% consideren que el Govern no sap com resoldre els problemes del país, una xifra que també decreix respecte del 53,5% de fa un any.

Les retallades, el pitjor. El dret a decidir, el millor

Els enquestats també valoren quina actuació creuen que ha estat la millor i la pitjor del darrer any per part de l'executiu d'Artur Mas. El més valorat és l'impuls del dret a decidir, que és subratllat pel 25,1% dels enquestats. En la categoria de la pitjor iniciativa, les retallades en els serveis públics s'emporten el primer lloc del podi amb un 20,4%.

Tenint en compte que el Govern considera que les retallades són inevitables, un 38% dels enquestats estaria disposat a acceptar retallades en l'àmbit dels habitatges de protecció oficial, però un 63,7% deixa clar que no les tolera en l'atenció sanitària.

Atur, conflicte amb Espanya i corrupció: els tres principals problemes

El nou baròmetre del CEO detecta que els tres principals problemes dels catalans són l'atur i la precarietat laboral (51,7%), les relacions Catalunya-Espanya (36,3%) i la insatisfacció amb la política i els polítics (36,2%). En aquest últim punt s'inclouria la preocupació per la corrupció, que és la principal resposta que engloba aquesta categoria.

Pel que fa al sentiment de pertinença, de nou l'opció majoritària és la de ciutadans que se senten tan espanyols com catalans, amb un 35,9%, mentre que els que només se senten catalans són el 26,2% i els que se senten més catalans que espanyols el 23,5%.

stats