Política 13/09/2017

El Govern cessa el president del Consorci d'Educació de Barcelona i nomena en el seu lloc la consellera d'Ensenyament

La Generalitat planteja a Colau obrir els col·legis electorals l'1-O des d'aquest organisme

Ara
2 min
Ponsatí adverteix que cap institució podrà impedir el referèndum però sí interferir-hi

BarcelonaEl Govern ha cessat el president del Consorci d'Educació de Barcelona, Lluís Baulenas, i ha nomenat en el seu lloc la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, segons consta al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) d'aquest dimecres. Quan falten menys de tres setmanes per a l'1-O, la Generalitat situa la consellera al capdavant de l'organisme que podria donar l'ordre d'obertura de col·legis electorals per al referèndum a la capital catalana.

Tal com va avançar l'ARA al juliol, aquesta és una de les propostes que l'executiu de Puigdemont planteja per limitar la responsabilitat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, davant la consulta. Aquest organisme gestiona tots els centres educatius de la ciutat i podria servir per garantir que els col·legis s'obren l'1-O. El govern d'Ada Colau, simplement, no s'hi hauria d'oposar.

En declaracions a RAC1, l'alcaldessa ha explicat que Ponsatí li va trucar ahir per comunicar-li que "assumia les funcions de la presidència" del Consorci. Per què? "Em va respondre que per motius obvis", ha dit Colau. Preguntada per si el nomenament respon a la voluntat d'obrir els col·legis a través de l'organisme, l'alcaldessa s'ha limitat a dir: "Podria ser aquesta la lectura, però l'hi haurien de preguntar a ella [la consellera]".

Ponsatí, que ja va ser nomenada consellera per garantir l'1-O un cop cessada Meritxell Ruiz, assumiria així en primera persona la màxima responsabilitat sobre les accions del Consorci. Fonts sobiranistes reconeixen, però, que si els locals municipals obren, Colau s’exposarà igualment a la "deriva antidemocràtica" de l’Estat. Els comuns, de fet, tenen dubtes sobre la solució de la Generalitat perquè la responsabilitat última sobre els edificis recauria igualment en Colau.

Barcelona en Comú (BComú) i representants del Govern estan mantenint converses perquè l'1-O sigui una realitat a la capital catalana. L'objectiu d'aquests contactes, de caràcter informal, és explorar "totes les vies possibles" per poder obrir "el màxim nombre d'espais" per al referèndum. En plena Diada, l'alcaldessa va assegurar que farà "tot el possible" perquè es pugui votar. Aquest dimecres ha insistit, en una línia semblant, que el seu objectiu és que tots els ciutadans que vulguin puguin participar a la consulta "amb la màxima normalitat". Ella mateixa, de fet, té "predisposició" a anar a les urnes.

stats