Política 11/09/2017

Colau adverteix Rajoy que farà "tot el possible perquè els ciutadans de Barcelona puguin votar l'1-O"

Iglesias estén la mà al PDECat i al PNB per expulsar el PP del govern espanyol

Xavi Tedó
3 min
Colau adverteix Rajoy que farà tot el possible perquè els ciutadans de Barcelona puguin votar l'1-O

Santa Coloma de GramenetL'alcaldessa de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, ha carregat avui contra el PP per l'ofensiva judicial que porta a terme per impedir el referèndum de l'1 d'octubre. "L'immobilisme del PP que s'amaga darrere de jutges i fiscals per no escoltar la ciutadania provoca una justa indignació". Colau ha qualificat de vergonyós que un "Estat que es vulgui democràtic enviï la Guàrdia Civil a una impremta i a un mitjà de comunicació". "Rajoy és covard per no voler escoltar la mobilització de la ciutadania", ha assegurat Colau, que ha afegit després en castellà en un missatge adreçat al president espanyol que "com a alcaldessa protegirà la institució", però que farà "tot el possible perquè la gent pugui votar l'1 d'octubre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha fet durant l'acte que els comuns celebren per commemorar la Diada a Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, per defensar la sobirania de Catalunya. Sota el lema "Una Catalunya sobirana, diversa i valenta", unes tres mil persones s'apleguen al parc amb senyeres i banderes republicanes per seguir les intervencions dels principals dirigents del partit.

"El principal responsable d'aquesta situació és el PP, però a Catalunya no s'està fent tot bé, com ho hem vist avui aquests dies al Parlament. El govern de Junts pel Sí té molta pressa i amb les presses s'ha establert un full de ruta que deixa fora la meitat del poble de Catalunya, i això no ens ho podem permetre", ha remarcat Colau. "El problema és que sigui unilateral respecte a aquesta meitat; ha d'interpel·lar el conjunt de la ciutadania", ha reblat per sentenciar després que "la diversitat de Catalunya és un tresor al qual no podem renunciar".

L'alcaldessa ha deixat clar que "no acceptaran lliçons de desobediència civil de Convergència, que anava fins fa ben poc de bracet del PP", i ha afirmat que "la valentia és ser coherents, tenir un criteri propi, no és fer el que digui Junts pel Sí", en al·lusió als retrets que reben per la seva equidistància. La portaveu, Elisenda Alamany, hi ha coincidit després, i ha anotat que "el nostre full de ruta és el del 80% de la ciutadania". També ha remarcat: "El nostre únic aliat al Congrés és Pablo Iglesias".

Iglesias fa una crida a la unitat

La presència del líder de Podem, Pablo Iglesias, ha portat molta militància de Podem, tot i que la direcció de la formació lila a Catalunya, encapçalada per Albano Dante Fachin, s'ha decantat per assistir a l'acte que ha organitzat Procés Constituent davant l'edifici de la Borsa de Barcelona. Una absència que demostra les males relacions entre els dos líders per la crida a votar l'1-0 de Fachin, que ha sigut durament criticada per Iglesias.

Després de defensar la necessitat de construir una majoria alternativa a Espanya, també ha deixat clar que cal fer-ho a Catalunya sense deixar ningú al marge. "No sobra ningú, aquí, ni Coscubiela, ni Fachin; hem de remar tots junts", ha sentenciat Iglesias davant les divergències públiques a Catalunya Sí que es Pot (CSQP). "El mandat de Vistalegre és unitat", ha afegit el líder del partit lila, que ha destacat la "corresponsabilitat de treballar per un futur millor".

"Visca Catalunya lliure i sobirana", ha cridat Iglesias davant l'ovació del públic, que ha criticat que avui "la sobirania de Catalunya està sent negada pel PP gràcies a l'aparell de poder que controla". "Qui ha incendiat Catalunya recollint signatures contra l'Estatut, qui ha de demanar perdó a Catalunya és el PP, que ha utilitzat les institucions per impedir la sobirania de Catalunya". "No podem derrotar el PP només amb mobilitzacions: cal treure'ls del govern sumant aliances entre partits que pensem diferent", ha suggerit. En aquest sentit, Iglesias ha demanat al PDECat i al PNB que donin suport a Podem, tot i que "estem a les antípodes ideològicament parlant, perquè el PP és la pitjor amenaça per a la democràcia".

Domènech no admet lliçons ni del PDECat ni de la CUP

El coordinador general de CatComú, Xavier Domènech, ha insistit en la idea d'Iglesias de teixir noves aliances al Congrés i ha assenyalat que "Rajoy passarà a la història com el president del govern més corrupte a Europa". "També com el president que, en lloc d'escoltar, ha apagat el foc amb més gasolina", en al·lusió als escorcolls de Constantí i Valls. "Venen dies intensos on veurem com creix la repressió contra aquest país; hem de seguir units com un sol poble, no cal que ens expliquin el que hem de fer", ha avisat Domènech davant les crítiques de les forces independentistes. "Cap lliçó dels que ens enviaven la policia quan defensàvem els drets socials, dels que volen evitar que s'investigui el cas del 3%, dels que pacten totes les reformes del PP i que no avalen la moció de censura contra el PP", en al·lusió al PDECat. També ha carregat contra la CUP per "aprovar uns pressupostos totalment injustos" quan van "de revolucionaris".

stats