Política 16/10/2017

Rajoy, a Puigdemont: "Vostè serà l'únic responsable de l'aplicació [del 155] de la Constitució"

La Moncloa dona el requeriment per no contestat i demana una rectificació

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha considerat aquest dilluns que la resposta per carta que el president Carles Puigdemont ha donat a la seva pregunta de si va declarar la independència o no no es considera una resposta. "El president Puigdemont ha decidit no contestar", ha dit la vicepresidenta, que ha considerat que el president de la Generalitat vol "provocar incertesa i confusió deliberada". Santamaría ha explicat que Rajoy ja ha respost a la carta amb un altre document.

Ara, Puigdemont té "fins dijous per revocar la declaració" o per respondre que mai es va produir. Si no ho fa, s'activarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que Santamaría ha considerat que no serveix "per suspendre l'autogovern". Tot i així, la vicepresidenta no ha precisat quin dia s'activaran els mecanismes d'intervenció, tenint en compte que el president espanyol, Mariano Rajoy, és a Brussel·les a finals d'aquesta setmana.

En la carta, el president espanyol li diu a Puigdemont que serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució", en referència a l'article 155, que preveu la intervenció de l'autonomia, tot i que ell puntualitza que "no implica la suspensió de l'autogovern, sinó la restauració de la legalitat en l'autonomia".

Rajoy diu també que la Unió Europea "ha expressat amb tota rotunditat la seva posició contrària a la independència i a la ruptura del principi de legalitat" i considera que "no resulten creïbles les seves crides al diàleg en nom del conjunt de Catalunya": "Vostè es nega a parlar amb una part important d'aquesta societat a través dels seus legítims representants polítics".

Missatge a l'exterior

"Fa la sensació que Puigdemont dirigeix més la carta als de fora que als ciutadans de Catalunya, per veure si convenç algú fora", ha considerat la vicepresidenta, que ha respost a la petició de reunió del president amb el seu homòleg espanyol que "se li està donant un cap amplíssim".

A més, la vicepresidenta espanyola ha dit que fins dijous Puigdemont té temps per fer marxa enrere. "No resulta creïble per a ningú que Puigdemont faci una crida al diàleg quan es nega al debat al Parlament", ha afegit Santamaría, que ha reiterat la invitació a debatre al Congrés de Diputats.

"Puigdemont té una oportunitat de rectificar, ser clar i tornar a la legalitat", ha continuat, abans de dir que "ningú li nega el diàleg", però ha de ser "amb claredat" i "al Congrés de Diputats". Santamaría també ha considerat que "és poc creïble" pregonar el diàleg quan "es nega al Parlament i es roba informació als ciutadans".

Catalá avançava que la resposta de Puigdemont no era vàlida

Abans de la compareixença a la Moncloa de Santamaría, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha considerat que la resposta del president català no era vàlida per falta de claredat.

En declaracions durant la celebració d'un acte de ministres iberoamericans de Justícia, Català ha recordat que, a més de preguntar-li si havia declarat la independència, el president Mariano Rajoy li va donar un segon termini, fins dijous, perquè expliqués les mesures que adoptarà per recuperar el compliment de les seves obligacions.

La carta de Rajoy a Puigdemont
stats