Estat Islàmic
Política 21/11/2022

El govern espanyol permet repatriar les dones i els fills espanyols dels jihadistes de l'ISIS

El ministeri d'Afers Exteriors organitza la tornada de quatre dones que són en campaments vivint en males condicions

ARA
2 min
Dones i nenes al camp de detenció d'Al-Hawl, controlat per l'Estat Islàmic, al Kurdistan sirià

BarcelonaEl govern espanyol ha decidit repatriar en les pròximes setmanes les dones i vídues de quatre jihadistes de l'Estat Islàmic (ISIS) i els seus fills espanyols —un total de setze d'entre tres i 15 anys— que estan internats en camps de presoners controlats per les milícies kurdes al nord-est de Síria, tal com avança El País i confirmen fonts de ministeri d'Afers Exteriors. Hi són des que Baguz, el darrer reducte del Califat, va ser alliberat el 2019. Tres d'elles, de nacionalitat espanyola, i els seus fills estan retinguts en camps propers a l'Iraq i Turquia de manera indefinida i sense control judicial. Totes tres han sol·licitat ser repatriades amb la seva família. La quarta, que és marroquina, però és vídua d'un ciutadà espanyol, va fugir d'un dels camps el febrer passat amb els seus fills i es desconeix on són.

Totes quatre estan subjectes a una ordre internacional de detenció dictada per l'Audiència Nacional des del setembre de 2019. Segons informa Europa Press, tres són vídues de milicians d'Estat Islàmic, mentre que l'home de la quarta està empresonat per les forces kurdes sirianes. Un funcionari del ministeri va visitar les tres ciutadanes espanyoles amb la finalitat d'establir les condicions per la seva repatriació a Espanya, després d'un procés diplomàtic complicat.

La decisió del govern espanyol és coherent amb les repatriacions massives que han fet en els darrers mesos molts països occidentals com França o Alemanya, i els Estats Units també ha encoratjat els països a permetre el retorn dels seus ciutadans i ha ofert ajuda per fer-ho en qüestions com la verificació de les identitats i l'operatiu per extreure'ls dels campaments. Segons informa l'agència de notícies, en aquests campaments gestionats per les Forces Democràtiques Sirianes (FDS) hi ha 28.000 ciutadans iraquians, 18.000 sirians i 10.000 d'aproximadament 60 països diferents.

Les condicions de vida són molt dures, fins al punt que les ONG les han denunciat: la setmana passada dues menors d'edat van aparèixer assassinades al campament d'Al-Hawl (a prop de l'Iraq), i Metges Sense Fronteres (MSF) ha denunciat que el 2021 79 nens van morir en aquestes instal·lacions. A més, l'Estat Islàmic continua reclutant terroristes en aquests campaments. El setembre passat el cap del comandament central de l'exèrcit dels Estats Units, Erik Kurilla, va advertir que el lloc és "propici per la pròxima generació de l'Estat Islàmic": "Aproximadament el 70% de la població té menys de 12 anys, aquests joves són vulnerables a la radicalització a causa de les males condicions de vida". Segons explica El País, el fill gran d'una de les quatre mares que seran repatriades, de 15 anys, va ser separat de la seva mare i internat fa 21 mesos en un correccional per a fills de combatents de l'ISIS. "Només desitgem sortir d'aquí", van explicar tres d'elles en una entrevista al rotatiu: "No ens poden condemnar per cuidar la casa i els nostres fills a l'Estat Islàmic".

stats