Política 19/04/2018

El govern espanyol admet haver pressionat alguns estats perquè cessessin cònsols arran del Procés

Reconeix que va demanar la dimissió dels de Bulgària, les Filipines, Finlàndia i Letònia

Ara
2 min
El govern espanyol admet haver pressionat alguns estats per cessar cònsols arran del Procés

BarcelonaEl govern espanyol ha reconegut que va pressionar alguns estats perquè destituïssin cònsols arran del Procés. En una resposta per escrit al senador de Bildu Jon Iñarritu, l'executiu espanyol admet que en alguns casos "Espanya ha hagut de posar en coneixement de certs estats el comportament inadequat de certs cònsols honoraris, que no és compatible amb el desenvolupament de les funcions consulars que tenen oficialment encomanades i en conseqüència els esmentats països han procedit a la seva retirada". És el cas del cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, Albert Ginjaume, que l'ambaixada finlandesa a l'Estat va cessar al febrer.

El motiu esgrimit pel ministeri d'Exteriors, segons Ginjaume —que era també secretari general del cos consular català—, és que va convidar la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, a un dinar amb els cònsols acreditats a Barcelona. El dinar, que es va celebrar l'1 de febrer a l'Hotel World Trade Center, forma part de les trobades mensuals que organitza el cos consolar català amb personalitats del país. En l'escrit, el govern espanyol justifica la seva destitució perquè "podia afectar el bon desenvolupament de les relacions bilaterals". Una pràctica que qualifica d'"habitual en les relacions diplomàtiques i consulars".

La de Ginjaume no és la primera baixa en el cos consolar català fruit del Procés. L'octubre del 2016 va ser el cònsol de Letònia, Xavier Vinyals, qui va ser destituït. En el cas de Vinyals, la raó que es va argumentar van ser les seves simpaties obertes amb la causa independentista. De fet, el govern espanyol li va retirar l'acreditació acusant-lo d'haver penjat una estelada a la façana del consolat l'11 de setembre.

També va ser destituït al mes de gener el cònsol de les Filipines, Jordi Puig, per haver participat en la manifestació del 3 d'octubre per la violència policial en el referèndum de l'1-O.

El govern espanyol reconeix que els cònsols de Finlàndia, les Filipines i Lètonia, així com el de Bulgària, havien "mostrat reiteradament un comportament no compatible amb el desenvolupament de les seves funcions consulars i no conforme amb la Convenció de Viena sobre Relacions Consulars del 1963". En la resta de casos de cònsols destituïts, l'executiu espanyol assegura que han sigut els mateixos països els que han fet fora els seus cònsols per "pèrdua de confiança" o per "nomenar persones amb un perfil més idoni per als interessos del país".

En qualsevol cas, Beatriz Larrotcha, subsecretària de ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, es va reunir el 22 i el 28 de febrer amb tots els cònsols per informar-los de l'aplicació de l'article 155. Unes trobades en què el govern espanyol nega, a preguntes del mateix senador, que es demanés als diplomàtics estrangers que "no es reunissin amb dirigents independentistes".

stats