Política 30/08/2021

El Govern inaugura dissabte les jornades de convivència entre consellers

És una de les novetats pactades entre ERC i JxCat per millorar la coordinació

2 min
Reunió del consell executiu aquest dimarts.

BarcelonaUn dels problemes històrics dels executius de JxCat i ERC ha sigut la manca de cohesió interna. Per intentar fer-hi front, en l'últim acord de govern els dos partits van incloure-hi diversos mecanismes de coordinació, entre els quals celebrar semestralment unes trobades de cap de setmana per enfortir lligams i fer un "seguiment detallat de l'estat dels compromisos" que els dos partits van adquirir en l'inici de la legislatura. Unes convivències sui generis, sense fer nit. Doncs bé, segons ha pogut saber l'ARA de diverses fonts, la primera d'aquestes reunions es farà aquest dissabte. Seran unes "jornades de treball" que duraran un dia i en què participaran els consellers i els seus números dos, els secretaris generals de cada departament. Una trobada al més alt nivell que servirà per analitzar els primers 100 dies del mandat i enfocar el curs polític. Després de la trobada hi haurà una compareixença pública per explicar el contingut de la reunió. Precisament aquest dimarts es reactiven les reunions del consell executiu després d'una pausa estival de tres setmanes, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, n'acabarà de definir els detalls. Per exemple, el lloc concret, que estarà aproximadament a una hora en cotxe des de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes jornades de treball en cap de setmana tenen un punt de referència en l'Acord del Botànic de la Generalitat valenciana, un govern a tres bandes entre el PSPV, Compromís i Podem que també ha hagut de fer mans i mànigues per evitar les disfuncions internes. En el cas valencià, els consellers marxen junts per passar tot un cap de setmana de reunions i avaluen si s'estan complint o no els compromisos del mandat. S'anomenen "seminaris" de l'executiu i el resultat, en el cas valencià, es fa públic per afavorir la transparència i millorar la coordinació. A banda d'això, l'acord entre els socialistes, Compromís i Podem al País Valencià també els obliga a coordinar-se en el dia a dia, ja que comparteixen alts càrrecs dins les conselleries per evitar els compartiments estancs -cosa que han anomenat "mestissatge"-. Aquesta última tècnica de coordinació també se la van plantejar ERC i JxCat en l'última negociació, però finalment la van descartar. A Catalunya les conselleries són monocolor.

El pla de govern

La trobada d'aquest cap de setmana entre els consellers i els secretaris generals serà una "reunió d'inici de curs" polític per posar-se deures i definir estratègicament cap a on avança el Govern, el primer liderat per ERC des de la restauració de la democràcia. De fet, l'executiu encara té pendent presentar el seu pla de govern, que és el full de ruta per a tota la legislatura on es fixen els objectius en tots els àmbits, des del nacional al social passant per l'econòmic i que involucra tots els departaments. La idea amb què treballa la Generalitat és presentar-lo abans que se celebri el ple de política general de finals de setembre. Aquest pla és el que permet analitzar el grau de compliment del Govern dels compromisos de la legislatura. En els primers cent dies de govern Aragonès, la principal fuita que ha tingut l'executiu han sigut les divergències entre ERC i JxCat sobre la manera d'enfocar la taula de diàleg. Segur que els consellers també en podran parlar aquest dissabte en un entorn diferent del de les parets del Palau de la Generalitat.

stats