El Govern i l'Estat topen pels resultats de la Bilateral

La Generalitat titlla de "minsos" els acords mentre la Moncloa els veu "històrics"

3 min
Laura Vilagrà, Jordi Puigneró, Jaume Giró i, en primer terme, Isabel Rodríguez aquest divendres a la Bilateral.

BarcelonaLa reunió de la Comissió Bilateral entre l'Estat i la Generalitat que s'ha celebrat aquest divendres a Barcelona s'ha tancat com es preveia: amb diversos acords sobre transferències competencials i de patrimoni de mans de l'Estat a les mans del Govern. Amb una hora de trobada al Palau de la Generalitat ja n'han tingut prou. El punt calent, però, ha sigut a l'hora d'escenificar el resultat de la reunió. Per al govern espanyol, la Bilateral és la constatació que el diàleg entre els dos executius funciona després de la trencadissa que va suposar el 155. "Es tracta d'un acord històric", ha dit la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez. Per a la Generalitat, tot el contrari. Al sortir de la reunió, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró (JxCat), ha criticat que tot plegat són "avenços minsos, de poca entitat i massa lents". "Hi ha d'haver resultats més tangibles", ha afegit, més conciliadora, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà (ERC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Quins són aquests acords esplèndids per a uns i insuficients per a uns altres? Doncs que es crearan tres ponències tècniques per certificar el traspàs de tres competències que passaran de l'Estat a la Generalitat: la gestió de les beques de primària, secundària i la universitat; les assegurances escolars i una millora en el finançament dels edificis judicials. El govern també s'emporta algunes transferències de patrimoni, com l'edifici del Registre Civil de Barcelona, la carretera B-23 –la B-30 ha caigut finalment de l'acord–, el canal Xerta-Sénia, unes finques rústiques, set depuradores i l'observatori del Turó de l'Home. Finalment, la Generalitat ha arrencat el compromís a l'Estat de poder gestionar algun dia l'ingrés mínim vital, prestació que ara controla l'Estat. "Hi ha un preacord", ha explicat Vilagrà. Rodríguez ho ha confirmat –el País Basc ja està treballant per assumir aquesta prestació–, però per ara no hi ha més calendaris que els que marqui la voluntat política.

A l'acabar la reunió cada part ha tret la seva balança. El govern espanyol en un costat hi posa els deu anys que el PP va tenir la Comissió Bilateral congelada sense fer res i, en l'altre, el fet que el PSOE hagi acceptat descongelar-la i portar-hi els primers acords. Segons Rodríguez, no hi ha color i la balança es decanta clarament del costat dels socialistes. "S'ha de valorar i contextualitzar. És un acord històric i és constatable. Feia una dècada que Catalunya no avançava competencialment. Només per això és molt positiu", ha resolt la ministra Rodríguez.

La balança del Govern funciona diferent. En una banda hi posen els acords d'avui, i en l'altra tot el que consideren que Catalunya mereix i que l'Estat no cedeix. Aquí han sortit temes com el traspàs complet de Rodalies –vies, trens, catenàries i personal–, el del conjunt de les carreteres estatals que hi ha a Catalunya o la gestió de l'aeroport. Puigneró ha posat de límit l'estiu per tancar el traspàs de Rodalies si Pedro Sánchez vol demostrar que es pren "seriosament Catalunya". "Catalunya continua no sent una prioritat per al govern espanyol, perquè, si realment ho fos, acceptaria traspassos que facin goig", ha dit.

En la part final de la reunió de la Bilateral, la Generalitat ha posat sobre la taula noves demandes per tractar en futures comissions. Vilagrà ha citat, per exemple, que la Generalitat pugui tornar a fer les convocatòries dels secretaris i interventors municipals, competència recentralitzada per l'Estat; els milions d'euros pendents de la disposició addicional tercera de l'Estat del període 2009-2013; la traducció al català del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i impulsar el català en l'àmbit europeu. Segons figura a l'Estatut, la Comissió Bilateral s'ha de reunir dos cops l'any. Des que Aragonès va assumir el càrrec, per ara, s'està complint. Si se segueix en la mateixa línia, la pròxima trobada hauria de ser pels volts de l'estiu.

La taula de diàleg, encara sense data

Al Palau de la Generalitat hi ha hagut durant tota la trobada un gran elefant blanc a la sala que tothom ha assegurat no haver vist: la taula de diàleg sobre el conflicte polític. El Govern la vol reunir com més aviat millor, mentre que el govern espanyol es resisteix a fer-ho, però oficialment avui no se n'ha parlat. Tot i això, a la sortida, la Generalitat ha seguit pressionant amb Vilagrà, que ha assegurat que ja li consta que l'espai de negociació es convocarà "en les setmanes vinents". Rodríguez ha confirmat que "hi haurà" cita, però hi ha posat sordina: "Sense terminis, sense presses i sense pausa". Tampoc en això hi ha un diagnòstic compartit. Malgrat tot, per ara, el diàleg aguanta.

stats