Política 26/02/2016

El Govern acomiada Rosell, ex alt càrrec imputat pel 3%

Al·lega "pèrdua de confiança" i veu anòmal el contracte

Sara González
2 min
El Govern rescindeix ara el contracte a Rosell, imputat en el cas 3%

BarcelonaVa ser apartat del càrrec i reubicat, però finalment el Govern ha decidit acomiadar Josep Antoni Rosell, l’exdirector general d’Infraestructures.cat, la principal adjudicadora d’obra pública de la Generalitat. El consell d’administració d’aquesta empresa pública ha considerat que era insostenible mantenir un ex alt càrrec que va ser detingut per la Guàrdia Civil a l’octubre imputat pel cas 3%, que investiga el suposat pagament de comissions il·legals a CDC a canvi d’adjudicació d’obres públiques. El consell d’administració de l’antiga Gisa va argumentar ahir en un comunicat que la decisió, presa per assentiment de tots els seus membres, s’ha produït per una "pèrdua de confiança". Però l’acomiadament, segons ha pogut saber l’ARA, no ha estat exempt de "tensions" entre ERC i CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però per què es produeix ara i no abans, la destitució? La decisió arriba una setmana després que l’oposició burxés en el fet que Rosell, tot i que ja no tenia cap funció directiva ni participava en la presa de decisions, continués vinculat a l’empresa pública Infraestructures.cat com a responsable del projecte d’actuacions internacionals i d’investigació, innovació i recerca. En la sessió de control del ple al Parlament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va justificar que Rosell continués. Fonts del Govern van argumentar aleshores que fer-lo fora seria un "acomiadament improcedent" perquè s’havia de respectar la presumpció d’innocència tenint en compte que el cas està sota secret de sumari. Amb tot, segons fonts coneixedores del procediment, la direcció del departament d’Economia va detectar que, tot i exercir com a director general, era una "anomalia" que Rosell tingués un contracte laboral de tipus ordinari i no d’alta direcció perquè era un càrrec de confiança.

Director amb contracte ordinari

Fonts consultades per l’ARA confirmen que el seu contracte sempre ha sigut de tipus ordinari. Aquest fet suposa una protecció laboral que li donaria dret a una indemnització per acomiadament en comptes de poder ser rellevat sense cap cost com qualsevol altre càrrec de confiança quan hi ha un canvi de govern. En aquest argument es basarà la Generalitat davant una eventual demanda de Rosell, que ha sigut acomiadat sense cobrar "ni un cèntim". Fonts coneixedores de la situació expliquen que l’ex alt càrrec estava "cobrant sense fer res" i tampoc exercia les noves tasques que se li havien assignat. Segons la investigació, Rosell hauria presumptament inflat el preu d’algunes obres i influït en concursos per afavorir empreses afins a CDC.

L’exdirector general d’Infraestructures.cat ja va aconseguir escapar-se de dos intents d’acomiadar-lo. El primer va ser l’any 2013. Formava part de la mesa de contractació d’Aigües Ter Llobregat i, quan ja s’havia decidit adjudicar-ne la gestió a Acciona, va subministrar informació d’amagat dels membres de la mesa per tombar l’adjudicació. El segon cop va ser arran de la seva detenció i imputació, però des d’altes instàncies de la Generalitat es va frenar al·legant que “no era el moment”. Aleshores Junts pel Sí i la CUP estaven en plenes negociacions per a la investidura.

stats