DEBAT DE PRESSUPOSTOS
Política 07/06/2016

El Govern afirma que mantenir el veto de la CUP seria una "prova que l'acord de governabilitat s’ha incomplert"

Comín avisa els anticapitalistes que "els més perjudicats" si no hi ha nous pressupostos serien "les famílies més vulnerables de Catalunya"

Roger Tugas
3 min
Neus Munté va ser nomenada portaveu del Govern el juny passat, i guanyarà pes la legislatura vinent.

BarcelonaÚltima crida del Govern a la CUP perquè aquest dimarts decideixi, en el si del seu consell polític, la retirada de l'esmena a la totalitat als pressupostos. Tant la consellera de la Presidència, Neus Munté, com el conseller de Salut, Toni Comín, han demanat als anticapitalistes que no frenin el debat dels comptes, els quals estaran en l'aire fins al darrer moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Munté afirma que, si la CUP no retira l'esmena, això seria una "prova que l'acord de governabilitat s’ha incomplert", un acord que "vincula les dues parts, genera compromís i parla explícitament d’estabilitat parlamentària, la qual ara es diu pressupostos". "Demanem que no hi hagi un bloqueig a l’entrada per iniciar el debat", ha insistit.

De fet, la consellera ha evitat avançar escenaris, en cas que es mantingui el veto, però sí que ha admès que el Govern hauria de "replantejar qüestions de primer ordre, del dia a dia i de la legislatura". "Arreu l’estabilitat d’un Govern es concreta en els pressupostos, la llei més important que cada any pot aprovar uns pressupostos", ha assegurat, motiu pel qual, si no es permet que vegin la llum, s'entrarà en "un escenari no previst".

Dret a tramitar i debatre els comptes

Sigui com sigui, Munté ha apel·lat a "la necessitat d'abordar totes aquestes qüestions" socials i nacionals vinculades a l'aprovació dels pressupostos, tot i que no demana "cap xec en blanc" perquè vegin la llum tal com estan redactats. "Les necessitats socials no poden esperar", ha afegit i, tot i que defensa els comptes, ha ofert "mà estesa per negociar-los i millorar-los" un cop superin l'esmena a la totalitat.

En aquest sentit, fins i tot s'ha ofert a debatre canvis en el sistema impositiu, una qüestió que exigeix la CUP i divideix el Govern, malgrat que això "s’ha de produir necessàriament a l’hora de tramitar els pressupostos".

Així, Comín ha destacat que "els beneficiaris principals que hi hagi nous pressupostos no és el Govern, són les famílies més vulnerables de Catalunya o, dit al revés, serien els més perjudicats que no n’hi hagués", ja que els 874 milions en què creixen les partides socials "les beneficien a elles en forma de menys llistes d’espera, més rendes mínimes d’inserció, més recursos per a llars d’infants...". "Les diferències entre la pròrroga i els nous pressupostos són molt grans", ha insistit, i ha posat com a exemple el pla de xoc social que van concretar durant la negociació de la investidura.

Malgrat tot, i sempre sense voler avançar escenaris, Munté ha recordat que el Govern ha mantingut "sempre" que vol "eleccions quan toqui". "Està en curs una legislatura excepcional, no ens plantegem res, ni avançarem cap escenari", ha conclòs la consellera.

La visió d'Albiol

El coordinador general del PP i diputat al Parlament, Xavier Garcia Albiol, ha criticat que la CUP "tingui bloquejats" els comptes de la Generalitat i ha qualificat de "paròdia" la situació que es viu entorn al debat dels pressupostos. "A poques hores del ple no sabem què passarà, aquest és un exemple més del disbarat que vivim a Catalunya", ha manifestat.

En aquest sentit, el diputat ha demanat a Puigdemont que "apliqui el seny" i li ha tornat a demanar que retiri els pressupostos i els repensi de cara al 2017. Segons manifesta, el PP estaria disposat a "asseure's a la taula de negociació" sempre que el Govern deixés de banda les partides destinades a la creació d'estructures d'Estat. Si no fa aquest pas, Albiol augura que "la situació de bloqueig" es mantindrà.

stats