Política Govern 17/04/2022

Albiach avisa Aragonès que els comuns no el salvarien si la CUP activés la qüestió de confiança pactada amb ERC

La líder d'En Comú Podem diu que no es faran seu el projecte dels Jocs encara que la ciutadania l'avali en la consulta

3 min
Albiach, durant l'entrevista a l'ACN

Els comuns no salvarien el president Pere Aragonès si ara es presentés a una qüestió de confiança, tot i que li allarguen la mà per tirar endavant polítiques "progressistes i valentes". Així ho ha dit la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una entrevista a l'ACN. Albiach ha deixat clar, en qualsevol cas, que pertoca a la CUP dir si el cap de l'executiu ha de sotmetre's o no a una qüestió de confiança el 2023, com van pactar en la investidura, tot i que ha assenyalat que també servirà per veure si el president "és de paraula i compleix els acords als quals arriba".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiach ha recordat que la seva formació no va investir Aragonès, però ha subratllat que "el rumb que està tenint el Govern, amb la gestió de macroprojectes, no respon a les necessitats del país". "Jo crec que s'equivoca. Nosaltres no li donaríem confiança al president", ha reblat. En aquest sentit, ha considerat que el PSC fins ara s'ha ofert només "per tirar endavant mesures del passat", com ara l'ampliació de l'aeroport del Prat o els Jocs Olímpics d'Hivern.

La dirigent dels comuns ha lamentat que el Govern "no sempre" ofereix estabilitat a Catalunya. Tres mesos després d'haver pactat amb ells els pressupostos, ha apuntat que el compliment en departaments com Salut o Educació és pràcticament nul. Arran de la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències, ha tornat a reclamar una "actualització" dels comptes. La cap de files d'En Comú Podem ha plantejat aquest escenari mentre la CUP-NCG encara no s'ha pronunciat sobre si exigirà la qüestió de confiança que recull el seu acord d'investidura amb ERC –tot i la seva postura crítica amb el Govern– i després que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, hagi dit aquest diumenge en una entrevista a l'ARA que "no hi haurà qüestió de confiança" perquè "no té sentit".

Vilagrà ho ha justificat dient que l'acord amb els anticapitalistes "deia que s'havien d'aprovar dos pressupostos i després es plantejaria una qüestió de confiança", un escenari que no s'ha produït. "De moment no n'hem aprovat ni un amb la CUP i, per tant, a ERC tenim clar que no té sentit la segona part de l'acord", ha conclòs. 

La data de la consulta dels Jocs d'Hivern, "infame"

D'altra banda, Albiach ha dit que els comuns no faran seu el projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern encara que la ciutadania els avali en la consulta, prevista al juliol. Sigui com sigui, ha revelat que els comuns encara no han decidit si faran campanya pel no en la consulta. De moment, segons ha explicat Albiach, esperen veure si es posen d'acord la Generalitat i el govern d'Aragó. Sí que ha denunciat que la data escollida pel Govern per fer la consulta, el 24 de juliol, és "infame" perquè "molta gent del Pirineu probablement no hi serà", ja que coincideix amb les vacances d'estiu, i ha carregat per "l'opacitat" de l'executiu amb el projecte.

"Nosaltres no ens podem fer nostre un projecte que considerem que no suma per a la gent del Pirineu. És condemnar-la a un model productiu, el turisme, que no donarà respostes a les demandes de la gent", ha raonat. Albiach ha dit que els problemes "d'accés a serveis, escoles, hospitals, carreteres, transport públic o habitatge" que pateixen les comarques pirinenques no es resoldran amb aquest esdeveniment: "Tot això ho portaran els Jocs? –s'ha preguntat–. Si tinguessin algun tipus d'infraestructura arran dels Jocs ja ho estarien explicant", ha conclòs.

stats