Govern

Els votants de Junts i la CUP aproven ara el govern d'Aragonès

Només els simpatitzants de PP i Vox suspenen la gestió de l'executiu l'últim any

3 min
Reunió del consell executiu de la Generalitat, aquest dimarts

BarcelonaBones notícies per a l'executiu de Pere Aragonès, que passa del suspens a l'aprovat. Els catalans aproven la seva gestió amb una nota mitjana d'un 5, mentre que a l'anterior enquesta, que es va publicar el febrer, el suspenien amb un 4,4. El govern d'ERC rep ara el vistiplau dels votants de Junts i la CUP, que van avalar la seva investidura, tot i que després s'han desmarcat dels republicans i s'han mostrat molt crítics amb les seves polítiques. Així es desprèn de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha fet pública aquest dijous i que es va realitzar entre el 29 de setembre i el 30 de novembre abans de la polèmica pels mals resultats de l'informe PISA. Un 62% de les dues mil persones enquestades aproven la gestió de la Generalitat l'últim any amb un 5 o més, mentre que un 35% la suspenen amb una nota inferior a un 5. Aquesta nota suposa sis dècimes més de suport que en l'anterior enquesta. Aleshores, la nota mitjana de l’executiu d'Aragonès, que feia quatre mesos que governava en solitari, va ser de 4,4 i només aprovava entre els votants d'Esquerra (5,4).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència d'aquella enquesta, ara només els simpatitzants de PP i Vox suspenen la gestió del Govern. Així, els votants del PSC (5,6), Junts (5,4), comuns (5,3) i la CUP (5,1) l'aproven i se sumen als electors republicans, que el puntuen amb 5,9. El febrer, la nota per als de Junts baixava fins al 4,8, per sobre de la dels del PSC (4,7) i els comuns (4,6) –aquests dos últims havien estat els socis d'Esquerra en l'aprovació dels pressupostos–. Els votants de Vox (3,2) i PP (3,3) són els que pitjor puntuaven la Generalitat llavors, i ara repeteixen amb un 3,7 i un 3,9, respectivament. El director del CEO, Jordi Muñoz, ha atribuït l'aval de tots els votants, excepte els del PP i Vox, a la gestió de l'administració catalana a "un canvi en la percepció del Govern" i al fet que l'anterior enquesta es va fer en "un context de valoració negativa, poc després del trencament de l'executiu per la sortida de Junts".

També millora la valoració de la Generalitat per àrees. Si en l'última enquesta el Govern només aprovava en la promoció de la llengua i la cultura catalanes i en el transport públic i les infraestructures i suspenia en la resta d'àmbits, ara els ciutadans també secunden la seva gestió en sanitat (5,4) i ensenyament (5,4). La millora més significativa es dona en la sanitat, amb un increment del 0,8%. L'executiu segueix suspenent amb la lluita contra el canvi climàtic (4,8), l'impuls de l'economia (4,8), la seguretat ciutadana (4,6), la lluita contra la pobresa i l'exclusió social (4,6) i, sobretot, en les relacions entre Catalunya i Espanya, amb un 4,1.

Suspens del govern espanyol

El govern espanyol surt més malparat de l'enquesta i rep una pitjor valoració per part dels catalans. En aquest sentit, obté una nota mitjana d'un 4,5, cinc dècimes per sobre, però, que fa un any, quan va rebre un 4. Muñoz ha justificat que la valoració de l'executiu de Pedro Sánchez sigui sensiblement inferior a la del català perquè un 12% dels enquestats el puntuen amb un 0: "Aquest percentatge fa baixar la mitjana per sota del 5, perquè hi ha més gent que aprova que no que suspèn el govern espanyol". De fet, un 53% dels enquestats l'aproven, per un 44% que no.

Sigui com sigui, tan sols els votants dels partits que governen la Moncloa aproven l'executiu espanyol, amb un 6 els simpatitzants socialistes i un 5,6 els votants de Sumar. Els electors de la resta de formacions suspenen l'acció del govern espanyol durant l'últim any. En aquest sentit, els votants independentistes no avalen la gestió de l'executiu de Sánchez, tot i que els d'ERC (4,2) la valoren millor que els de Junts (3,4) o la CUP (3). Només els votants de Vox (2,8) puntuen la coalició amb pitjor nota que els cupaires, perquè els del PP li donen un 3,8. Cal tenir en compte, però, que l'enquesta es va fer abans de les negociacions per la investidura i l'acord per una llei d'amnistia, cosa que podria fer variar els resultats entre els simpatitzants independentistes i els de la dreta i l'extrema dreta.

stats