Política 20/10/2021

Qui va guanyar el debat de política general? "Ningú"

L'enquesta del CEO evidencia el cansament de la ciutadania amb la classe política

2 min
Debat de política general

BarcelonaA quanta gent li interessa el que es debat al Parlament? Quants pensen que s'hi tracten les coses més importants per a la ciutadania? Preguntes que l'última enquesta publicada pel Centre d'Estudis d'Opinió mira de respondre vinculant-les al debat teòricament més rellevant de cada inici de curs, el de política general. Les respostes no són gaire diferents de les anteriors edicions d'aquesta enquesta i evidencien el progressiu cansament de la ciutadania amb la classe política. "Qui creu vostè que ha guanyat el debat?" El 40,6% responen que "ningú" i gairebé el 30% opten pel "no ho sap / no contesta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mostra, recollida per Opinòmetre entre el 30 de setembre i el 7 d'octubre, engloba 800 enquestes arreu de Catalunya i, entre d'altres, apunta que més de la meitat dels catalans (52,8%) ni tan sols sabien que se celebrava aquest debat. El 2014 aquesta xifra era de només el 22,4%. I si es demana l'interès que ha suscitat, les xifres encara són més preocupants: un 73,1% dels ciutadans afirmen haver-lo seguit poc o gens. Entre d'altres, perquè només el 35,9% dels enquestats creuen que en aquest tipus de debats es tracten temes que preocupen la ciutadania. De nou, una xifra que ha anat empitjorant progressivament des del 2014, quan s'enfilava fins al 62,5%. En el cas d'aquest any, només el 10% dels que han seguit el debat consideren que s'hi ha parlat de propostes per resoldre els problemes del país.

Tornant a la pregunta del primer paràgraf, "Qui creu vostè que ha guanyat el debat?", entre els que hi participaven (és a dir, deixant de banda els que van respondre "Ningú" i "NS/NC"), Pere Aragonès ha estat l'escollit per al 17%, una xifra molt similar a la de Quim Torra l'any passat (16,4%), per davant del cap de l'oposició, Salvador Illa (4,6%). L'absència d'un guanyador clar no seria en si mateixa un indicador de desgast si no anés acompanyada de la resta de qüestions. El 2005, per exemple, Pasqual Maragall va guanyar el debat per al 16% dels enquestats i més del 40% van optar també aleshores per "Ningú"; el 2013 i el 2014, Artur Mas (CiU) es va situar en el 28% i el 31%, amb Oriol Junqueras (ERC) en segona posició amb el 15-16%. Una situació que contrasta amb la del 2012, quan Mas va ser el clar vencedor per al 52%.

Aragonès també ha estat el que millor nota ha obtingut del debat de política general, amb un 4,84 (aprova entre els votants d'ERC, de Junts i dels comuns, i suspèn, per exemple, entre els de la CUP), per davant del cupaire Carles Riera (4,17); del líder parlamentari de Junts, Albert Batet (4,16), i del president del grup d'Esquerra, Josep Maria Jové (4,05), que curiosament suspèn entre els votants d'ERC però aprova entre els de Junts. La resta de líders polítics estan per sota del 4: Jéssica Albiach (Catalunya en Comú) obté un 3,94; Salvador Illa (PSC), un 3,8; Alejandro Fernández (PP), un 2,5; Carlos Carrizosa (Cs), un 1,67, i Ignacio Garriga (Vox), un 1,5. En general tots aproven entre els seus votants, excepte el cas comentat de Jové (un 4,7 entre els votants d'ERC) i, sobretot, el de Carrizosa, que només aconsegueix un 2,8 entre els pocs votants de Cs que registra l'enquesta.

stats