ELECCIONS MUNICIPALS
Política 25/11/2014

ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent validen el codi ètic de Guanyem Barcelona

El document fixa un màxim de tres legislatures per als regidors i un salari màxim de 2.200 euros, però la Trobada Popular Municipalista –que integra la CUP– reclama més limitacions

Ara
2 min

BarcelonaJa hi ha ple acord entre ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent en referència al codi ètic que ha de regir Guanyem Barcelona. Segons han informat aquest dimarts en un comunicat de premsa, el procés que va començar amb unes jornades obertes el 10 i 11 d'octubre ja ha culminat per als partits, malgrat que des de llavors s'ha despenjat del procés la Trobada Popular Municipalista –espai impulsat per la CUP–. A partir d'aquest dimecres i fins el 3 de desembre, però, serà sotmès el codi ètic a validació ciutadana a través d'internet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document acordat inclou criteris de transparència, rendició de comptes, finançament i mesures anticorrupció que comprometran tots els càrrecs electes de la citada candidatura. Així, per exemple, els càrrecs electes hauran de "fer públiques les seves agendes, transparentar les seves retribucions i patrimonis, i rendir comptes periòdicament davant la ciutadania mitjançant instruments presencials o virtuals de caràcter assembleari, garantint també mecanismes de participació ciutadana en la presa de decisions rellevants i projectes estratègics". A banda, s'establirà un topall màxim a les donacions privades, s'operarà amb entitats de banca ètica i s'apostarà per limitar les despeses de campanya electoral.

De la mateixa manera, el codi ètic fixa un màxim de dues legislatures consecutives per als regidors, prorrogables "excepcionalment" en una més amb un referèndum, i prohibeix accedir posteriorment, durant un mínim de cinc anys, a càrrecs de responsabilitat en empreses que hagin estat beneficiàries d'un contracte municipal en l'àmbit on el càrrec electe hagi desenvolupat les seves funcions. La limitació salarial s'ha fixat en 2.200 euros nets mensuals, amb el compromís de no rebre dietes per assistir a reunions. La candidatura, a més, "farà un ús del finançament coherent amb aquest codi ètic i els seus valors, realitzant aportacions puntuals i finalistes encaminades a enfortir el teixit associatiu (sense generar dependències o clientelismes)".

Des de Guanyem entenen que "la proposta de creació d'un codi ètic que fixés unes noves regles del joc per governar les institucions públiques" era imprescindible per "la necessitat i urgència d'establir mecanismes de transparència, rendició de comptes, limitació de sous i mandats de la política institucional i professionalitzada".

Tanmateix, la Trobada Popular Municipalista –i amb ella, la CUP– no ho veu suficient. El cap de setmana passat no va aprovar aquest codi ètic i va optar per constituir-se en candidatura electoral, per ara al marge de Guanyem. Algunes de les seves esmenes que no es van acceptar van ser la limitació de mandats a 2 –sense possibilitat d'allargar-ho un més–, el topall salarial en 1.800 euros –perquè "els càrrecs electes i tècnics derivats han de tenir un sou com el de les persones a les que pretén defensar"– i l'obligatorietat de destinar els ingressos institucionals als moviments socials –i no "en retroalimentar la candidatura institucional"–.

stats