Política 11/10/2014

Més de 500 persones i 7 partits debaten el codi ètic de Guanyem amb voluntat de confluència

ICV, EUiA, Podem, Trobada Popular Municipalista (espai impulsat per la CUP), Procés Constituent, Guanyem i Partit X constaten molts consensos i algunes divergències entorn el model de partit

Roger Tugas
2 min
El debat sobre el Codi Ètic de Guanyem. MANOLO GARCÍA

BarcelonaLes jornades obertes per elaborar el futur codi ètic de Guanyem ha reunit aquest dissabte més de 500 persones (n'hi havia 537 inscrites) al Centre Cívic la Sedeta en unes sessions de treball organitzades per Guanyem, ICV, EUiA, Procés Constituent, Trobada Popular Municipalista (espai impulsat per la CUP), Podem i el Partit X. Les jornades, que ja van començar divendres, han durat des de les 9.30 fins les 14.30 i han servit per constatar alguns consensos i algunes divergències que caldrà llimar les pròximes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, fins divendres es poden fer aportacions des d'internet al codi ètic, que després debatrà cadascuna de les formacions convocants. Finalment, el 15 de novembre s'haurà de validar la proposta resultant d'alguna forma oberta que encara no s'ha decidit.

Així, portaveus de les set formacions convocants han subratllat a la premsa la voluntat de confluència i l'èxit d'aquestes jornades. "El codi ètic és el punt de partida, l'instrument per fer possible el canvi a la ciutat", ha apuntat Janet Sanz (ICV), mentre que Marc Bertomeu (Podem) ha afirmat que "l'important no és d'on venim sinó on anem". Així mateix, Jordi Rabassa (Procés Constituent) ha assegurat que "primer cal debatre el com i després què es proposa" i Pepe Castelltort (Trobada Popular Municipalista) ha apostat per fer "autocrítica del sistema de representació i dels partits actuals" i mirar de seduir també moviments socials i col·lectius.

Entre els punts de consens del codi ètic hi hagut la necessitat que els càrrecs electes, eventuals i directius de l'administració hagin de fer públic l'evolució del seu patrimoni durant l'exercici del càrrec, que es puguin revocar si incompleixen el programa i prohibir-los les portes giratòries. També hi ha hagut acord majoritari en limitar les despeses electorals i en no demanar crèdits bancaris i, malgrat que s'ha apostat per limitar sous i mandats, no hi ha consens en si el topall de legislatures per a un regidor ha de ser una, dues o excepcionalment tres, o en si el salari no ha de superar els 1.700€ o si es pot enfilar fins als 2.500€, entre altres qüestions.

stats