Política 04/09/2018

La Guàrdia Civil ordena als seus agents que es quedin a Catalunya per les mobilitzacions previstes

Fonts d'Interior ho emmarquen en la "normalitat", tot i que el cos no té competències d'ordre

Dani Sánchez Ugart
1 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una compareixença a la comissió d'Interior del Congrés.

MadridLa Guàrdia Civil ha denegat a 300 agents destinats a Catalunya el trasllat a altres indrets de l'Estat que havien demanat, com a mínim fins al 15 d'octubre, "per necessitats i exigències inherents a garantir la seguretat pública", segons consta al 'Butlletí Oficial' de l'institut armat i que ha avançat 'El País'. Fonts del ministeri de l'Interior han explicat a l'ARA que es tracta d'una decisió "normal" i que s'ha adoptat també altres anys, davant les mobilitzacions que hi ha previstes aquesta tardor a Catalunya, amb la manifestació de la Diada i la celebració de l'aniversari de l'1-O, entre d'altres. Tot i que els Mossos tenen les competències d'ordre públic a Catalunya, la Guàrdia Civil pot rebre ordres del ministeri de dur a terme actuacions en aquest àmbit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la decisió, els agents destinats a Catalunya no poden anar-se'n de vacances com a mínim fins al 15 d'octubre, després de l'aniversari del referèndum i de l'aturada de país del 3 d'octubre de l'any passat. L'octubre del 2017, amb el ministre Juan Ignacio Zoido al capdavant d'Interior, els guàrdies civils destinats a Catalunya també van veure com la direcció del cos militaritzat espanyol denegava les peticions de vacances. En aquella ocasió, l'argument va ser la celebració del referèndum, reprimit per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Les fonts d'Interior han insistit a treure importància a la qüestió i han considerat que les mobilitzacions previstes justifiquen que no hi hagi baixes al cos. "El setembre sempre és un mes de molta activitat a Catalunya", va explicar una portaveu del departament dirigit per Fernando Grande-Marlaska.

stats