Política 31/10/2017

La Guàrdia Civil es presenta a diverses comissaries dels Mossos per buscar-hi gravacions de l'1-O

Segons els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil ha entrat, entre d'altres, al complex Egara

Ara
2 min
Imatges del complex central dels Mossos a Sabadell, anomenat Egara, aquesta tarda, mantre el jutge que investiga el 'cas Macedònia' era al seu interior recollint proves.

BarcelonaLa Guàrdia Civil s'ha presentat aquest dimarts a diverses comissaries i centres de coordinació dels Mossos d'Esquadra per buscar-hi comunicacions realitzades durant l'1-O. La finalitat d'aquests escorcolls és posar de manifest la suposada inacció de la policia catalana durant la celebració del referèndum, segons ha avançat el diari 'El Mundo' i ha pogut confirmar l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Agents de paisà de la Guàrdia Civil, seguint les indicacions del jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, han anat a cinc comissaries dels Mossos d’Esquadra per buscar els registres de les comunicacions del cos durant el dia 1 d’octubre. Aquest jutjat, que va començar investigant un delicte de sedició en les protestes del 20 de setembre, les ha ampliades incloent tot allò que té a veure amb el referèndum d’autodeterminació.

Els guàrdies, segons ha pogut confirmar l’ARA, han presentat requeriments a les sales de comandament regionals de les comissaries de les regions policials: Metropolitana de Barcelona (al carrer Lleida de Barcelona), Metropolitana Sud (Sant Feliu de Llobregat), Metropolitana Nord (Granollers), Central (Manresa), i Girona (al polígon industrial Mas Xirgu). A banda, la Guàrdia Civil s'hauria presentat al complex Egara (seu central dels Mossos, situada a Sabadell), així com a la sala de comandament de Tortosa (Baix Ebre), segons els Mossos d'Esquadra.

De fet, el jutjat d'instrucció número 4 de Lleida ja va donar una ordre similar a aquesta fa un parell de setmanes. En aquella ocasió, la Guàrdia Civil va investigar la comissaria dels Mossos de Lleida per buscar material relacionat amb l'actuació la policia catalana durant l'1-O, una causa secreta que investigava la seva "inacció". El tribunal ja va obrir diligències el mateix dia del referèndum per "desobediència" a les mesures acordades pel TSJC.

En una actuació similar, la Guàrdia Civil es va presentar a la seu del 112 a Reus el 17 d'octubre. En aquell cas, l'ordre va venir dictada per un jutge de Gandesa, però tenia el mateix objectiu: buscar-hi gravacions per acusar d'"inacció" els Mossos d'Esquadra.

L'ofensiva contra els Mossos

Els escorcolls d'aquest últims dies, però, no han sigut l'únic cas en què la policia catalana ha topat amb l'ofensiva de l'estat espanyol. El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana ja van declarar a l'Audiència Nacional acusats de sedició. Juntament amb ells van declarar els líders sobiranistes Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), tots dos a Soto del Real sota presó sense fiança.

L'última polèmica entre els Mossos i la policia espanyola es va produir el 26 d'octubre, quan la Policia Nacional va interceptar diversos agents de la policia autonòmica que anaven a destruir documentació a una planta de Sant Adrià de Besòs. Segons els Mossos, aquesta tasca era rutinària.

stats