Política 06/08/2014

Herrera exigeix a Mas que la Generalitat es personi en la causa contra Jordi Pujol

ICV no descarta personar-s'hi si la institució no ho fa

Europa Press
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, exigeix al president català, Artur Mas, que la Generalitat es personi com a acusació particular en la causa contra l'expresident Jordi Pujol pels comptes que ha admès que la seva dona i els seus fills han tingut sense regularitzar a l'estranger durant més de 30 anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volem demanar que el govern de Mas presenti una acusació particular contra Jordi Pujol i la família Pujol Ferrusola pel dany que han fet a la institució", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press, en què ha afegit que, després de retirar-li les prerrogatives com a expresident, la Generalitat hauria de donar un pas més.

Herrera ha argumentat que l'evasió fiscal de la família Pujol ha perjudicat el prestigi de la Generalitat i la viabilitat de les seves finances, per la qual cosa ha defensat que el Govern hauria de donar un pas més: "El pas és presentar una acusació particular per aclarir què ha passat i què ha fet el clan Pujol".

"No pot ser que el govern de Mas tracti Pujol i la seva família com un dels seus. Aquells que insulten i desprestigien la institució de la Generalitat no poden ser d'aquells que governen, tot i que siguin del mateix grup polític", ha remarcat el dirigent ecosocialista. Herrera ha avançat que ICV estudiarà quines accions s'han d'emprendre si l'executiu català no es persona en la causa, una actuació que podria passar perquè fos la mateixa formació la que s'hi personés o per treballar en la suma de diverses plataformes i entitats que volguessin ser part en aquest cas.

Ha lamentat que sigui un "sindicat pseudofeixista" com Manos Limpias el que s'hagi presentat com a acusació particular en comptes de la Generalitat, i ha reclamat a l'executiu català que prengui mesures i presenti la seva pròpia acusació particular com a principal afectat per l'actuació de l'expresident.

El colíder ecosocialista ha considerat "inacceptable" la primera reacció del president de la Generalitat, quan va circumscriure a un tema personal i familiar el cas Pujol, i ha vist insuficients les mesures adoptades després amb la retirada a l'expresident de les seves prerrogatives i dels seus càrrecs honorífics a CDC i CiU.

"El president de la Generalitat, per molt que Pujol sigui dels seus, no pot parlar d'un tema familiar. Ha de condemnar-lo", ha afegit, i ha censurat que Mas no demanés a l'expresident que donés totes les explicacions corresponents i aclarís tot allò que encara no se sap sobre l'origen d'aquests comptes a l'estranger.

Comissió al Parlament

Herrera ha qüestionat també les explicacions donades per Jordi Pujol en un comunicat i ha considerat "inversemblant" l'argument que els fons provenen d'una herència del seu pare rebuda el 1980 que no s'ha tingut temps de regularitzar al llarg de 34 anys i després de tres amnisties fiscals.

El també líder d'ICV-EUiA al Parlament ha dit que estaran atents a la compareixença de Pujol que ha de produir-se a començament de setembre en la cambra catalana, i ha avançat que no descarten impulsar una comissió d'investigació sobre el cas si no els satisfan les seves explicacions.

stats