CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Política 01/12/2010

Herrera s'ofereix a Mas per negociar el concert econòmic

Alicia Sánchez-Camacho li reclama, en canvi, que aparqui el concert econòmic si vol que el PP faciliti la seva investidura. Mas tanca la primera tanda de contactes aquest dijous amb Joan Puigcercós, Albert Rivera i Joan Laporta

Redacció
3 min
Artur Mas i Joan Herrera durant la reunió al Parlament

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha explicat que la reunió que ha mantingut amb Artur Mas en el marc de la tanda de trobades liderada pel líder de CiU i futur president de la Generalitat, ha versat bàsicament sobre els avenços en matèria d'autogovern. Tot i que els ecosocialistes no aposten pel concert econòmic, perquè opinen que el TC impedirà que tiri endavant, ha ofert "mà estesa" per negociar-ho sempre que existeixi "unitat" entre les forces polítiques. Herrera ha insistit que serà "bel·ligerant" per evitar retallades socials. La coalició ecosocialista, ara quarta força al Parlament, vol també representació a la Mesa del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de més d'una hora de reunió -fins al moment la més llarga de totes les trobades que ha mantingut el vencedor de les eleccions-, el dirigent ecosocialista ha reconegut que la conversa ha estat "agradable" i "interessant". Segons Herrera, bàsicament han parlat sobre els avenços en matèria d'autogovern després de la sentència del TC sobre l'Estatut.

Després d'avisar que ICV-EUiA farà una oposició "bel·ligerant" davant de retallades socials i retrocessos ambientals, ha ofert no obstant "mà estesa" amb el concert econòmic. Els ecosocialistes el rebutjaven per la possibilitat que la tombin recursos al TC, però consideren que CiU l'està refredant i "cada vegada s'assembla més al concert econòmic solidari" que planteja la coalició. En aquest sentit ha ofert "diàleg" però ha reclamat també "entesa i unitat" de totes les forces polítiques per arribar a un acord.

Un altre dels temes que han tractat ha estat la representació d'ICV-EUiA en els òrgans del Parlament. Herrera li ha reclamat la "pluralitat" que la federació nacionalista ha garantit, i li ha demanat que ho demostri a l'hora de constituir els òrgans i elegir els representants de la Mesa. De fet, la comissió negociadora de la coalició, formada amb tota probabilitat per Jaume Bosch i Dolors Camats serà la que tracti aquesta qüestió amb la comissió de CiU.

El PP, just el contrari

En canvi, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha posat avui de manifest que no es tanca a facilitar la investidura d'Artur Mas com a president català, però li ha exigit que "aparqui" la reivindicació d'un concert econòmic per a Catalunya i que doni prioritat a tallar les crisis. Després de la reunió d'ahir entre Mas i el futur president del grup del PSC, Joaquim Nadal, avui el líder de CiU ha sondejat la disposició del PP davant el debat d'investidura en una reunió al parlament català que ha durat una hora i en la qual li ha exigit un ple extraordinari sobre la crisi econòmica. A la sortida, Sánchez-Camacho ha explicat que encara no ha decidit el seu vot en el debat d'investidura, perquè vol escoltar abans els propòsits de Mas, ha apuntat, però li ha fet una sèrie de peticions, com que renunciï d'entrada al concert.

Artur Mas tancarà demà la seva ronda de contactes després de les eleccions catalans amb tres reunions amb els líders d'ERC, Joan Puigcercós, de Ciutadans, Albert Rivera, i de Solidaritat Catalana per la Independència, Joan Laporta. La reunió més difícil de tancar ha estat la Mas-Laporta, ja que ha provocat cert malestar a les files convergents el fet que l'expresident del Barça no truqués a Mas per felicitar-lo per la seva victòria a les urnes el 28 de novembre passat i fos l'últim a respondre la seva trucada per fixar dia i hora a la seva cita, segons fonts de CiU.

stats