Política 14/06/2017

La llei per a la Hisenda catalana supera el tràmit de la comissió amb el suport de JxSí i la CUP

La segona de les tres lleis de desconnexió es votarà definitivament a ple a finals de juny, si cap grup demana el dictamen del Consell de Garanties

Ot Serra
2 min
Les diputades JxSí Maria Sanserrich i de la CUP Eulàlia Reguant, amb el president de la comissió d'Economia, Antoni Castellà

BarcelonaPas endavant de la llei del codi tributari català, que crea un nou marc per a l'Agència Tributària de Catalunya, i que es considera una de les tres lleis de desconnexió. La comissió d'economia ha debatut les esmenes aquest dimecres i ha aprovat el dictamen que es portarà al pròxim ple, sempre que en els propers dies no es porti al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que retardaria l'elevació a ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els vots de JxSí i la CUP han sigut suficients per donar el 'sí' al text, tot i els vots contraris de la resta de grups de l'oposició, inclosos els del PSC i CSQP, que havien presentat moltes esmenes a la llei. Cs i PP, en canvi, no n'havien presentat.

La norma busca ampliar l'estructura de l'Agència Tributària, ja creada, però no detalla quines competències o impostos gestionarà, punt que es preveu regular més endavant. De moment, la llei, que ha passat el tràmit de la comissió, inclou l'estructura de l'òrgan tributari dins la "normativa vigent", sense especificar si es refereix a les lleis espanyoles o al nou marc legal que pugui sorgir de la llei de transitorietat jurídica, que ha de donar cobertura legal al nou estat. Precisament per aquest motiu, perquè pot ser l'embrió de la nova Hisenda catalana, Cs i el PP no van voler participar en la ponència conjunta.

L'aprovació d'algunes esmenes ha comportat una modificació de l'Institut de Recerca i el Consell Fiscal, dos organismes de nova creació que preveu la norma. En el primer cas, es redueix el consell rector de 16 a 9 persones. En el cas del Consell Fiscal, que assessorarà la Generalitat en matèria tributària, s'ha aprovat incloure dos representants d'entitats socials i un altre responsable de la lluita contra el frau fiscal. La seva composició ha sigut modificada a instàncies de PSC, CUP i CSQP, amb el vistiplau de JxSí. Fins ara es marcava que estaria compost per membres nomenats pel Govern, pels ens locals, per les associacions i col·legis d'assessors fiscals i per acadèmics de reconegut prestigi en la matèria.

Els socis sobiranistes consideren aquesta iniciativa una de les tres lleis de desconnexió, juntament amb la de l'Agència de Protecció Social i la de transitorietat jurídica. El text del la llei del codi tributari i els llibres primer, segon i tercer relatiu a l'administració tributària de la Generalitat de Catalunya no s'escapa de les competències autonòmiques, tal com reconeixen fonts de JxSí i la CUP, però asseguren que a partir de setembre es començarà a treballar en qüestions com la gestió de duanes, el cadastre, l'Autoritat Catalana de la Protecció Immobiliària o la definició dels impostos.

stats