Política 20/09/2017

Intervenció total: Hisenda es queda amb la gestió de 4.500 M€ del pressupost de la Generalitat

El Govern dona per suspesa l'autonomia financera de Catalunya sense cap decisió judicial

Júlia Manresa
3 min
El vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.

MadridLa intervenció ja és total. La Generalitat ja ha rebut la notificació signada directament per part del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la qual comunica que l'Estat passa a gestionar la caixa catalana. Això vol dir que li retira la gestió d'uns 4.500 milions d'euros del pressupost que el govern català tenia previst gastar en el que queda d'exercici per fer front a serveis "no fonamentals". Tal com han explicant fonts d'Hisenda a l'ARA, aquesta és la xifra que suposa la intervenció total de les finances catalanes ja que passen a ser gestionades per la Hisenda espanyola tal com el mateix Montoro ho ha comunicat a l'executiu català després que el Govern de Carles Puigdemont no hagi signat l'acord de no disponibilitat. Des del departament d'Economia català donen "per suspesa totalment l'autonomia financera de Catalunya sense cap decisió judicial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que Hisenda advertia ahir que les nòmines i factures de la Generalitat no es podran pagar aquest mes si la Generalitat no li remet un llistat de tots els pagaments pendents, aquest dimecres ha assegurat que els funcionaris catalans cobraran.

Els documents de la intervenció

Montoro agraeix a Junqueras la seva "col·laboració en el compliment de la llei"

Les mateixes fonts expliquen que demà es farà públic al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE). A més, dimarts a última hora es va enviar al govern català el document model perquè la Intervenció General de l'Estat certifiqui tots els pagaments que vulgui fer la Generalitat a partir d'ara amb aquests diners. Des de la conselleria d'Economia confirmen que han rebut tots aquests documents.

A la carta que el ministre Montoro ha fet arribar directament a Junqueras i a la qual ha pogut tenir accés l'ARA, li recorda que el control de les despeses "és d'obligat compliment" i l'insta a remetre al ministeri d'Hisenda una "declaració responsable" que acrediti que tots els béns i serveis que passa a gestionar l'Estat "no tenen relació amb el finançament de cap activitat il·legal ni contrària a les decisions dels tribunals".

D'altra banda, aquest dimarts a la nit també van rebre el model de la Intervenció General de l'Estat, al qual també ha pogut tenir accés l'ARA, i on queda de manifest fins a quin punt arriba la intervenció, ja que és un document que s'ha d'adjuntar en qualsevol dels pagaments que vulgui fer la Generalitat.

A més, en ambdós documents dirigits directament a Junqueras, Montoro li agraeix per avançat la seva "col·laboració en el compliment de la llei".

Cal recordar que ahir el govern català va obviar la intervenció de les seves finances i el vicepresident català, Oriol Junqueras, va assegurar que el funcionament de les finances catalanes continuava "amb normalitat" i que seria la Generalitat qui faria els pagaments a funcionaris aquest mes perquè té prou tresoreria. Davant aquesta afirmació, les mateixes fonts del ministeri d'Hisenda citades anteriorment asseguren que la Generalitat té prou caixa per pagar només les nòmines d'aquest mes, però no el que ve. A més, ho posaven en dubte perquè Catalunya és una comunitat amb moltes despeses relacionades amb sanitat o seguretat, per exemple.

Un dels elements clau per garantir aquest control dels fons catalans són els bancs. Diverses entitats consultades per aquest diari expliquen que des del cap de setmana el ministeri d’Hisenda controla els comptes de la Generalitat en compliment de l’acord del consell de ministres de divendres. Això no suposa cap congelació dels comptes ni un canvi de titularitat, sinó un “canvi en la gestió”, segons van especificar. Els bancs, a més, tenen l’encàrrec de vetllar que la Generalitat no destini cap pagament a activitats relacionades amb el referèndum. A això s’hi afegeix el límit en les targetes de crèdit dels alts càrrecs de la Generalitat.

Certificació dels pagaments de la Generalitat
Ordre ministerial intervenció finances signada per Montoro
stats