Coronavirus

Homenatge en diferit al ministre Illa (i a Fernando Simón)

L'ara líder del PSC presenta el seu llibre sobre l'època dura del coronavirus

2 min
L'exministre de Sanitat Salvador Illa, presentant el seu llibre sobre la pandèmia a Madrid

MadridIncidència acumulada de 69 casos per cada 100.000 habitants de coronavirus en majors de 60 anys. 224 persones a les UCI i 107 morts notificats l’última setmana a tot l’Estat encara aquesta setmana, tot i que la crisi del covid sembla estar superada. Salvador Illa la va haver d'afrontar com a ministre de Sanitat fins que Pedro Sánchez el va designar candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer de l’any passat. El canvi de paper va ser criticat perquè els contagis encara eren elevats, s’imposaven restriccions a la població i tot just començava la vacunació. Res a celebrar, tampoc la presidència de la Generalitat després de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’homenatge arriba en diferit a la Casa Amèrica de Madrid, que allotja la presentació del llibre El año de la pandemia: del estado de alarma al inicio de la vacunación (Ediciones Península). Després de mesos establert com a líder de l’oposició a Catalunya, torna a vestir-se de ministre de Sanitat. Adopta aquell to seriós al recordar els moments més durs de la pandèmia. “950 morts el 15 d’abril”, recorda. També quan es va restringir a només tres persones l’assistència a funerals. Van ser “mesures molt contundents”, admet.

Sánchez, que presenta l’autor, destaca la seva “temperança”. El líder del PSOE ràpidament la vincula a la “capacitat de diàleg” d’Illa, i que considera tan necessària per a Catalunya. En aquest punt de la presentació sobre el llibre de la pandèmia de l’exministre, i després de destacar la “històrica victòria” del seu candidat a les eleccions del 14-F, el president espanyol pràcticament ja ha parlat sobre Catalunya la mateixa estona que dimarts en sis hores al Senat.

Ni mascaretes ni distància

En canvi, Illa no se surt del guió. La periodista Àngels Barceló modera la conversa i s’interessa per com un polític que aterra el gener del 2020 a un ministeri genera confiances amb un equip que al cap de dos mesos està gestionant una pandèmia. “No hi havia jerarquies i vam construir un clima de franquesa en què ens ho dèiem tot”, explica. Assegura que va passar el mateix al Consell Interterritorial amb les comunitats autònomes. “Des del principi, tothom anava al gran grup”, diu. A l’escapada, Isabel Díaz Ayuso i una dreta poc col·laboradora amb els estats d’alarma, però “nosaltres a la feina”, anota. Això sí, alguna “decepció” i alguna portada de diari en el record, afegeix. Qui esperava sentir (o veure) “mascaretes, metre i mig de distància interpersonal i rentat de mans” també acaba decebut.

L’acte acaba amb els assistents dempeus, entre els quals deu ministres i moltes figures del PSOE i del PSC. A l’hora de les firmes hi ha algú tan sol·licitat com ell: Fernando Simón.

stats