Tribunals

Homs acusa la Fiscalia de “perseguir” independentistes i “relaxar-se” amb el rei emèrit

L’exconseller de Presidència nega irregularitats en tres adjudicacions relacionades amb l’acció exterior de la Generalitat

2 min
L'exconseller de Presidència, Francesc Homs, a la sortida de la Ciutat de la Justícia, després de declarar

BarcelonaL’exconseller de Presidència, Francesc Homs, ha declarat aquest divendres davant la jutge que investiga l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. La Fiscalia l’acusa de malversar diners en tres expedients del 2012 quan era secretari general de Presidència. La magistrada ja va arxivar aquesta part del cas, però el ministeri públic ho va recórrer i l’Audiència de Barcelona va ordenar que se cités a declarar Homs com a investigat. A la sortida dels jutjats l’exconseller ha criticat el paper de la Fiscalia: “Això només s’explica per raons de persecució política de la Fiscalia, que esmerça esforços en perseguir independentistes i es relaxa a més no poder quan es tracta del rei emèrit”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dins dels jutjats, Homs ha defensat la legalitat dels tres expedients sota sospita: un de relacionat amb la promoció de la Zona Franca de Barcelona, un altre pels viatges dels casals catalans a l’estranger, i el tercer, per una subvenció de 7.400 euros a la Fundació Catdem, de l’òrbita de l’antiga Convergència.

En el primer dels casos, la Fiscalia acusa Homs de malversar diners en un estudi per mirar d'atraure inversions a la Zona Franca rebaixant les càrregues fiscals d'algunes mercaderies, tot i saber que la Generalitat no té competències per regular aquesta qüestió. Segons fonts judicials, l’exconseller ha recordat que l'estudi el va encarregar el Pla Estratègic Metropolità, del qual formen part diversos agents econòmics i institucions com ara l'Ajuntament de Barcelona o el Consorci de la Zona Franca, que en aquells moments estava dirigit per Jordi Cornet (PP), i que ningú hi va posar objeccions. De fet, aquest divendres també estava citat a declarar, com a testimoni, el tècnic que va redactar l’informe jurídic de l’expedient que ha avalat la legalitat del contracte.

La Fiscalia també acusa Homs de desviar diners cap als casals catalans a l’estranger. Segons les mateixes fonts, l’exconseller ha justificat els dos contractes de 17.500 euros sota sospita per pagar els desplaçaments dels membres d’aquestes entitats que, per llei, s’han de reunir cada quatre anys.

Subvenció "discrecional" a la Catdem

En tercer lloc, el ministeri públic qüestiona la legalitat d’una subvenció a la fundació Catdem de 7.500 euros el 2012. Homs ha admès que aquesta subvenció era "discrecional" però no "arbitrària", i ha justificat els treballs. De fet, ha recordat que el contracte es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). “Et pot agradar més o menys a qui s’ha adjudicat una subvenció, però és legal”, ha insistit fora del jutjat.

La investigació a Francesc Homs forma part de la causa per l’acció exterior de la Generalitat i l’externalització del Procés, que manté en el punt de mira l’exconseller Raül Romeva i altres ex alts càrrecs de la conselleria d’Exteriors. Les defenses van demanar que aquest procediment s’acumulés a la macrocausa sobre l’organització de l’1-O que porta el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que va processar una trentena d’excàrrecs de la Generalitat. Ara la decisió està en mans de l’Audiència de Barcelona. 

stats