Política 01/05/2018

Iceta: "Ciutadans no és a la manifestació perquè és de dretes"

El partit taronja s'absenta de la mobilització pel suport de CCOO i la UGT als presos polítics

Ara
2 min
Miquel Iceta a la manifestació de l'1 de Maig

BarcelonaBona part de l'arc parlamentari ha sortit al carrer a mobilitzar-se amb motiu de l'1 de Maig per reivindicar els drets dels treballadors i treballadores. No ho ha fet el partit que va guanyar les eleccions, Ciutadans, que retreu a CCOO i la UGT que participessin en la manifestació del 15 d'abril favorable a la llibertat dels presos polítics. Al seu entendre, els sindicats catalans no han "respectat la pluralitat dels seus afiliats" i aquest dilluns la portaveu adjunta, Sonia Sierra, els ha retret que "hagin anat de la mà dels independentistes, que tant mal han fet amb el seu projecte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'absència del partit taronja a la mobilització ha provocat la crítica del primer secretari del PSC, Miquel Iceta. "Cs no és aquí perquè és de dretes", ha etzibat el líder socialista, que ha recordat que el partit taronja ja no va participar en la manifestació del 8 de març pels drets de les dones. "Volen ser el recanvi del PP i per això no són aquí", ha assegurat.

Al costat dels sindicats majoritaris, Iceta ha lamentat que la creació de llocs de treball s'estigui donant amb "precarietat i salaris molt baixos". "És el moment de demanar la recuperació del poder adquisitiu, la creació d'ocupació digna i oportunitats per als joves", ha assenyalat en declaracions als mitjans, en què també ha reclamat la investidura d'un candidat "viable" a la Generalitat per facilitar l'impuls de polítiques socials i la recuperació econòmica. "També per tancar la bretxa salarial entre homes i dones", ha afegit.

En aquest punt ha incidit el cap de files de Catalunya en Comú - Podem, Xavier Domènech, que ha celebrat el "nou despertar del cicle de lluites" que es va engegar amb la mobilització del 8 de març i que ha continuat amb la marea pensionista. "Hem de reivindicar com mai que la crisi té rostre de dona", ha apuntat Domènech, que ha subratllat que la bretxa salarial entre homes i dones és del 24% i que les jubilades cobren 430 euros menys de pensió que els jubilats.

Des de JxCat, el diputat Antoni Morral ha opinat que aquest 1 de Maig és també un dia de "reivindicació nacional" i ha alertat que aquesta jornada té lloc en un moment de "regressió important de drets socials, dels principis bàsics de la democràcia i de drets humans". Sobre aquesta qüestió, ha exemplificat que "no s'estan respectant els resultats del 21 de desembre". A més, també ha posat sobre la taula l'existència de presos polítics i la sentència contra la Manada.

stats