Política 05/07/2019

Iceta rebutja una repetició electoral a Espanya: "Seria tràgica"

Els comuns acusen el PSOE d'estar "guanyant temps" per convèncer Cs amb un pacte

Marc Toro
2 min
Jéssica Albiach i Miquel Iceta en una taula rodona a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC)

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha urgit aquest divendres a formar govern a Espanya perquè, a parer seu, una repetició electoral seria "tràgica" i "espantosa". "No és una opció racional", ha dit, i ha insistit que, per norma general, és com si es demanés als votants que tornessin a les urnes perquè no ho han fet bé. Així s'ha expressat en el marc de la taula rodona de partits a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), on ha acabat fent una crida als partits estatals a sumar per "tirar endavant un govern progressista encapçalat pel PSOE", ja sigui votant a favor o abstenint-se en la investidura de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'endemà que el president espanyol en funcions reiterés el 'no' a l'entrada d'Unides Podem als ministeris, al·legant les diferents visions sobre la "crisi catalana", Iceta ha insistit que els socialistes busquen un "acord polític programàtic, parlamentari" amb la formació lila i crear-hi un inconcret "govern de cooperació". Al seu costat, però, la cap de files dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha acusat Sánchez d'estar "intentant guanyar temps a veure si algú acaba convencent Cs o Albert Rivera que pactin amb els socialistes". "Les dretes no és que no estiguin disposades a pactar amb el PSOE, sinó que no estan disposades que governi", ha replicat Iceta.

Els socialistes busquen una fórmula, en tot cas, que no els faci dependre dels vots independentistes al Congrés, cosa que passaria perquè tant Ciutadans com el PP s'abstinguessin en la investidura. ERC, per la seva banda, manté –no sense diferències internes– que no bloquejarà la continuïtat del PSOE a la Moncloa, i en aquest sentit el cap de files dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha volgut insistir en la necessitat que hi hagi diàleg. I no només referit a la qüestió catalana: "Qui digui que nomes volem parlar de la bandera menteix de manera flagrant [...] No només volem parlar de la resolució del conflicte polític a Catalunya. També volem parlar de refugiats [...] o de concertines", ha afirmat.

Rufían ha volgut reivindicar el diàleg "amb enormes contradiccions però amb valentia" amb el govern espanyol. "Ens separen moltíssimes coses de l'actual PSOE, però tard o d''hora haurem de seure a parlar", ha argumentat, convençut que hi ha molta gent que està en contra de la "violació i atemptat als drets civils, socials i nacionals" per part de l'Estat. Sigui com sigui, el republicà ha avisat que la sentència del judici del Procés "ho condicionarà absolutament tot".

stats