Política 01/07/2019

Iceta aspirarà a revalidar la primera secretaria del PSC en unes primàries el 30 de novembre

El líder socialista no té ara oposició al partit, que celebrarà un congrés els dies 14 i 15 de desembre

Marc Toro
3 min
Iceta, després de guanyar les primàries del PSC contra Parlon

BarcelonaEl PSC ja té data per revisar la seva direcció i òrgans i posar al dia les línies estratègiques del partit de cara als pròxims tres anys. L’executiva fixar ahir per al 30 de novembre les primàries per escollir qui ocupa la primera secretaria, càrrec que Miquel Iceta aspira a revalidar, i els dies 14 i 15 de desembre els socialistes celebraran el seu catorzè congrés. Unes dates que podrien variar en funció del calendari electoral, tal com ha preisat el secretari d’organització, Salvador Illa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al marge de com es resolgui aquest mes la investidura de Pedro Sánchez a l’Estat –ara per ara, sense els suports suficients–, els socialistes treballen amb la premissa que hi haurà comicis a Catalunya més d’hora que tard. No obstant això, la incertesa sobre els tempos del Govern i la sensació –apunten algunes fonts– que les urnes podrien no arribar fins a la primavera han portat el partit a engegar el procés congressual que, segons marquen els estatuts, havia de tenir lloc com a tard a finals d’aquest any. L’actual executiva del PSC es va configurar el novembre del 2016, després d’unes primàries en què Iceta es va imposar a l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.

Iceta, que va rebre el 54% dels vots amb una aposta pel continuisme, no té per ara rivals de cara a les noves primàries. A l’espera de si Parlon torna a fer el pas –i de com afectaria una eventual nova oferta a Iceta per ser ministre, que fins ara ha rebutjat–, l’actual líder del partit no hauria de tenir problemes per mantenir el càrrec que ocupa des del 2014. Iceta va manifestar la seva voluntat de continuar al capdavant del partit fins i tot quan Pedro Sánchez el va proposar per presidir el Senat. Aquella operació, bloquejada per l’independentisme, va ser vista per alguns dirigents com una maniobra del líder del PSOE per forçar la renovació al PSC que no va prosperar amb l’alcaldessa colomenca. Ni abans ni després, però, cap dirigent s’ha postulat per disputar el lloc a Iceta, que compta amb l’aval d’haver liderat la remuntada a les urnes.

Els bons resultats a les generals i muncipals de l’abril i el maig, de fet, van marcar l’inici del retorn del PSC a la centralitat, pendent ara de la posició en què els socialistes quedin als pròxims comicis al Parlament. L’objectiu d’Iceta, ha reiterat en diverses ocasions, és acabar presidint la Generalitat, si bé a les primàries del novembre només es definirà si continua al capdavant del partit i no torna a ser candidat. A les últimes autonòmiques, convocades a través del 155, va aconseguir que el partit tornés a guanyar diputats per primer cop des del 1999, però només va sumar un escó (fins als 17). Un resultat que va atribuir a un context polaritzat. Si les urnes arriben poc després de la sentència del judici de l’1-O, el partit es podria enfrontar a un context semblant –amb Cs, això sí, més dèbil que el 21-D.

Sigui com sigui, el PSC aprofitarà el congrés del novembre per presumir del seu bon moment, i no es preveuen grans canvis en l’aposta pel diàleg i la distensió que ha farcit el seu discurs els últims anys. El dirigent Carles Martí elaborarà la ponència política, la portaveu alParlament, Eva Granados, coordinarà el document de les prioritats programàtiques i Illa farà el mateix amb la ponència sobre principis, model de partit i estatuts.

stats