Partits polítics

Qui és qui en la nova direcció dels socialistes catalans?

Illa reforça Lluïsa Moret, Jaume Collboni, Alícia Romero, Marta Farrés i Meritxell Batet amb cinc viceprimeres secretaries

5 min
El líder socialista, Salvador Illa, amb Miquel Iceta i Núria Marín, a qui ha triat com a president i vicepresidenta del PSC

BarcelonaRatificat aquest dissabte com a primer secretari de PSC, Salvador Illa ha configurat una extensa diecció de 54 persones (27 homes i 27 dones) a la qual s'hi sumen 13 membres nats. Una executiva molt coral que introdueix cinc viceprimeres secretaries i concedeixi al successor de Miquel Iceta el màxim poder de decisió en totes les esferes del partit.

Miquel Iceta (Barcelona, 1960)

President

El fins ara primer secretari del partit es posarà al capdavant de la presidència del PSC, un càrrec de caràcter institucional i honorífic sense funcions executives. Exercirà, això sí, d'autoritat moral dels socialistes, de conseller d'Illa –amb qui l'uneix una gran confiança i amistat– i de fil directe amb el govern espanyol, on és ministre de Cultura i Esports i participa del procés de diàleg amb Catalunya.

Núria Marín (l'Hospitalet de Llobregat, 1963)

Vicepresidenta

Fins ara presidenta del PSC, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona és una figura ascendent al PSC i farà tàndem amb Iceta en el paper institucional del partit. Investigada en el cas de presumpta corrupció al Consell Esportiu de la seva ciutat, ocuparà finalment un càrrec de rellevància que no existia en l'executiva sortint –sí que s'havia utilitzat en el 2004, amb el tàndem de Pasqual Maragall (president) i Manuela de Madre (vicepresidenta)–. L'objectiu és evitar assenyalar-la com a culpable per no comprometre una nova victòria a les municipals del 2023 en un dels principals feus socialistes a l'àrea metropolitana.

Lluïsa Moret (Barbastre, 1965)

Viceprimera secretària d'organització i acció electoral

Alcaldessa de Sant Boi de Llobregat amb majoria absoluta, Moret és un dels referents del partit a l'àrea metropolitana i en els últims anys ha anat guanyat pes a l'executiva del partit. Suport de Núria Parlon a les primàries del 2016, Illa la reforça ara com un dels puntals de l'organització.

Jaume Collboni (Barcelona, 1969)

Viceprimer secretari de política municipal

El primer tinent d'alcalde a Barcelona i alcaldable del partit a la ciutat, que ja tenia un paper destacat a l'executiva, és molt proper a Illa, a qui fins el 2016 tenia com a cap de gabinet a l'Ajuntament. Amb el nou càrrec queda reforçat de cara a les municipals del 2023 i s'esvaeixen, per ara, els dubtes sobre el seu possible relleu com a cap de llista.

Alícia Romero (Caldes d'Estrac, 1976)

Viceprimera secretària d'acció política

La portaveu del PSC al Parlament ha estat una de les figures més promocionades per Illa des que va guanyar les eleccions del 14-F. Vinculada habitualment a temes econòmics, es consolida ara com la coordinadora de l'estratègia política a nivell nacional.

Marta Farrés (Sabadell, 1981)

Viceprimera secretària de l'igualtat i acció social

A l'alcaldessa de Sabadell, ben connectada amb Illa, se li reconeix haver recuperat el poder a la cocapital vallesana després de la desfeta socialista per l'escàndol de corrupció del cas Mercuri. Malgrat que ella se'n desmarca, des de l'oposició li atribueixen vincles amb l'etapa de Manuel Bustos.

Meritxell Batet (Barcelona, 1973)

Vicepreimera secretària de millora de l'autogovern i programes

La presidenta del Congrés, qüestionada darrerament per la retirada de l'escó al diputat d'Unides Podem Alberto Rodríguez, es manté com una de les cares visibles del socialistes catalans, on s'ocuparà d'una nova àrea per a la millora de l'autogovern, així com de la coordinació programàtica.

José Luis Jimeno (Barcelona, 1967)

Secretari d'organització

L'exalcalde de Badia del Vallès i líder socialista al Vallès Occidental sud era fins ara, com a secretari de coordinació territorial del PSC, un dels principals càrrecs de l'equip d'Illa com a secretari d'organització. Ara el substituirà al capdavant de l'àrea garantint així una continuïtat en la direcció orgànica del partit, que seguirà controlant el nou primer secretari. Jimeno ja havia aspirat a la secretaria d'organització el 2016, després de les primàries entre Miquel Iceta i Núria Parlon, però l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet s'hi va oposar i es va acabar imposant el nom d'Illa com a figura de consens. Jimeno, també coordinador del grup socialista a la Diputació de Barcelona, apareixia a les converses intervingudes a Manuel Bustos en el marc del cas Mercuri, que apuntaven que l'hauria col·locat en diversos ens supramunicipals.

Joaquín Fernández (El Prat de Llobregat, 1976)

Secretari de política municipal

Número dos del PSC al Baix Llobregat, Fernández és sobretot la mà dreta d'Illa al partit en la seva etapa com a secretari d'organització. La seva tasca, sempre entre bambolines, ha passat per negociar pactes -entre ells, el de la Diputació de Barcelona amb JxCat- i mocions de censura al territori, donar cobertura als grups municipals socialistes i resoldre eventuals crisis internes. Ja havia format part de l'executiva, que va deixar el 2016 perquè no se sentia a gust amb el rumb d’Iceta, que llavors apostava pel dret a decidir amb la via canadenca. Suport de Parlon a les primàries del 2016 i impulsor de la campanya de Susana Díaz a Catalunya per intentar liderar el PSOE el 2017, al PSC molts coincideixen que és qui millor coneix el partit.

Elia Tortolero (Sant Joan de Vilatorrada, 1988)

Portaveu i secretària de comunicació

Número dos del PSC al Bages, el Berguedà i el Solsonès, tinent d'alcalde a Sant Joan de Vilatorrada i assessora a l'Ajuntament de Sabadell, és una de les dirigents joves amb més projecció al partit i, a partir d'ara, la portaveu de la direcció del PSC, un paper que els socialistes havien eliminat en l'última etapa i que havien acabat exercint diversos càrrecs segons el moment. Amb 33 anys, formació en magisteri i una destacada trajectòria a la Joventut Socialista, Tortolero també compta amb una breu experiència com a senadora entre l'abril i el novembre del 2019, quan es van haver de repetir les eleccions generals.

Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet, 1974)

Secretària de Polítiques de Seguretat

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que el 2016 va intentar disputar el lideratge del partit a Miquel Iceta, torna a agafar protagonisme a la direcció socialista com a responsable de l'àrea de seguretat, un dels temes que el PSC busca abanderar per reivindicar-se com a alternativa d'ordre i evitar cedir espai a Vox als municipis. Secretària nacional d'objectius de desenvolupament sostenible de l'executiva sortint, va trencar amb el Pedro Sánchez i el PSOE per la defensa del 155 i des de llavors estava centrada en la gestió municipal i allunyada de la vida orgànica del partit.

Raül Blanco (Barcelona, 1975)

Secretari d'Indústria, Energia i Transició Digital

El secretari general d'Indústria i Pime del govern espanyol és un dels fitxatges estrella d'Illa per a la nova etapa al partit. Figura clau en la gestió dels fons europeus, la reindustrialització de la fàbrica de Nissan o la decisió sobre l'emplaçament de la fàbrica de bateries que impulsen l'executiu espanyol, Iberdrola i Seat, compta amb un llarg bagatge en l'àmbit de la gestió. Va estar més de divuit anys encadenant diversos càrrecs a la Generalitat i el 2018 va iniciar una breu etapa com a director de desenvolupament econòmic i treball de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.

Francesc Trillas (Barcelona, 1965)

Secretari d'Economia i Hisenda

Regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre 1991 i 1995 i fundador de Federalistes d’Esquerres, Trillas ja ocupava la secretaria d'Economia i Hisenda a l'última executiva d'Iceta. Professor del departament d’Economia Aplicada de la UAB, Illa va anunciar el seu nom reivindicant la necessitat de tenir "un finançament just i la prosperitat compartida".

La resta de secretaries a l'executiva

Secretaria de Polítiques Feministes: Sonia Guerra

Secretaria Acció Institucional: Antonio Balmón

Secretaria de Millora de l'Autogovern: Ferran Pedret

Secretaria de Transició Ecològica: Sílvia Paneque

Secretaria de Política Europea i Internacional Laura Ballarín

Secretaria de Polítiques Socials: Raúl Moreno

Secretaria de Debats i Prospectiva: Javier Villamayor

Secretaria d'Implantació: Jonatan Martínez

Secretaria d'Educació i Formació Professional: Esther Niubó

Secretaria d'Acció Electoral: Carlos Prieto

Secretaria Anàlisi Electoral: Víctor Francos

Secretaria de Relació amb la Militància: Clara Casares

Secretaria de Grans Ciutats: Rubén Guijarro

Secretaria de Mobilització i Dinamització: Xesco Gomar

Secretaria d'Universitats i Recerca: Pilar Díaz

Secretaria de Formació: Olivié Bayón

Secretaria de Coordinació Supramunicipal: Bibiana Porres

Secretaria de Treball: Pol Gibert

Secretaria d’Empresa: Òscar Ordeig

Secretaria de Salut: Sara Jaurrieta

Secretaria de Programes: Carles Martí

Secretaria de Cultura: Alba Barnusell

Secretaria de Turisme: Maurici Jiménez

Secretaria de Comerç: Ana Maria Martínez

Secretaria de LGTBIQ+: Arnau Ramírez

Secretaria de Gent Gran: Dolors Hernández

Secretaria d'Urbanisme, Territori i Paisatge: Carlos Ruiz

Secretaria de Persones amb Discapacitat: Pilar Díaz

Secretaria de Món Agrari i Repte Demogràfic: Rosa Maria Ibarra

Secretaria de Ciutadania: Maribel García

Secretaria de Xarxes Socials: David Donaire

Secretaria d'Habitatge: Eva Candela

Secretaria de Funció Pública: Carlos Cordón

Secretaria de Justícia: Noemí Trucharte

Secretaria d'Esports: Elena Vila

Secretaria de Memòria Històrica: Lluís Valls

Secretaria de Defensa Animal: Sandra Guaita

Secretaria de Petits Municipis: Verónica Ruiz

Secretaria de Moviments Socials: Abigail Garrido

Secretaria d’Innovació: Juli Fernández

MEMBRES NATS

Raquel Sánchez

Eva Granados

Montse Mínguez

Víctor Gutiérrez

Manolo García Salgado

José Zaragoza

Javier López

Félix Larrosa

Xavier Amor (FEMP)

Eduard Rivas (FMC)

Xavier Paz (AMC)

JSC (Ot García)

Unitat d’Aran

stats