Lideratge al PSC
Política 12/06/2011

El PSC sondeja Àngel Ros per ser el proper canditat a la presidència de la Generalitat

Àngel Ros ha estat sondejat per Miquel Iceta per ser el proper candidat a la Generalitat. L'alcalde de Lleida descarta anunciar cap decisió abans del setembre

Efe
3 min

LleidaL'alcalde de Lleida (Segrià), Àngel Ros, ha reconegut que Miquel Iceta l'ha sondejat sobre la possibilitat de compartir el futur lideratge del PSC, una proposta sobre la qual el dirigent lleidatà, que és reticent a un model bicefàlic, no es pronunciarà abans del setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ros, que ahir va ser investit alcalde després d'aconseguir la seva segona majoria absoluta consecutiva, és conscient que l'excel·lent resultat obtingut a les eleccions municipals ha reforçat la seva posició al partit, tot i que assegura que encara no té presa una decisió sobre quin serà el seu futur a la direcció del PSC.

"Això no depèn de mi, depèn dels meus companys i de com s'orienti el partit", afirma Ros, que veu "impossible" que anunciï una decisió sobre això abans de setembre.

Considera que ara és el moment de preparar el congrés que els socialistes celebraran la pròxima tardor i on, a més de renovar la direcció, es definirà el projecte polític de la formació.

Tempteig d'Iceta

En aquest procés congressual, no obstant, Ros, el nom del qual sona des de fa temps com un dels possibles nous dirigents del PSC, reconeix haver mantingut reunions amb diputats, alcaldes i membres de la direcció per abordar la postura que uns i altres adoptaran en la cita congressual.

Una de les persones amb qui s'ha reunit ja és amb l'actual viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, qui li ha expressat la seva "voluntat de servir el partit i de liderar-lo", segons l'alcalde de Lleida.

Iceta ha "sondejat", a més, Ros sobre la seva disposició a ser el pròxim candidat socialista a la Generalitat i compartir d'aquesta manera la màxima responsabilitat del partit.

"Com a possibilitat l'hem tractat", admet Ros, que matisa que Iceta no li ha fet "una proposta formal com a tal", sinó que l'ha temptejat per conèixer quines són les seves posicions al partit i en temes importants com la relació del PSOE i el PSC o si els socialistes catalans han de tenir grup propi al Congrés dels Diputats, tal com defensa l'alcalde de Lleida.

Bicefàlia difícil

Ros, actual membre de l'executiva del PSC, destaca encara que en aquest procés congressual "no s'està donant un repartiment de càrrecs", ja que no és el que volen ara els militants.

Considera que el que ha de fer ara el partit és un exercici profund de reflexió i debat ideològic per intentar tornar a situar-se al "centre del catalanisme progressista" i respondre a les necessitats de la societat catalana.

Quant a la possibilitat que planteja Iceta d'establir una direcció bicefàlica per al PSC, Ros assegura que és un model "possible", encara que "introdueix elements de dificultat". "La situació més habitual en la democràcia dels nostres països -diu Ros- és que qui lidera el partit també sigui candidat a la presidència de les institucions màximes del país".

Sobre el grau de regeneració interna que ha de dur a terme el PSC, Àngel Ros és partidari que es produeixi "una renovació clara" al nucli dur de la direcció socialista, si bé ressalta que "les persones que ara tenen unes majors cotes de responsabilitat" han de seguir tenint cabuda al partit. "Tots hi cabem, però segurament no en els mateixos càrrecs que tenim ara", postil·la Ros.

El dirigent lleidatà està convençut, en qualsevol cas, que al PSC tant Iceta com altres membres del partit "tenen capacitat per ser primer secretari". "Crec que el nostre partit té banqueta. Ho hem demostrat en l'administració del govern de la Generalitat, de l'Estat i per descomptat en el món municipal. El nostre partit pot fer molt bones alineacions", conclou Ros.

stats