Política 27/03/2015

ICV-EUiA fixa el rescat social com a condició 'sine qua non' per formar coalicions

Herrera veu coincidències amb la CUP però avisa que no poden anar "del bracet de CiU"

Acn
3 min
Joan Herrera, en roda de premsa aquest dijous / PATRICIA MATEOS / ACN

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha fixat el rescat social com a condició 'sine qua non' per formar majories en el pròxim cicle electoral, tant en les municipals com després en les catalanes i les generals. "El que ens juguem en el proper cicle electoral és donar el tomb perquè els nostres governants estiguin al costat de la gent, aquesta és la primera llibertat que hem de guanyar", ha reivindicat juntament amb Joan Mena, d'EUiA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ambdós han repartit octavetes a la sortida de l'estació d'Arc de Triomf. Herrera ha admès que hi ha coincidències amb la CUP en aquest sentit, però també ha avisat que no poden anar "del bracet de CiU", sinó que cal construir "majories alternatives".

En declaracions als periodistes, Herrera ha remarcat que ICV-EUiA porta quatre anys denunciant que el Govern no ha situat la lluita contra la desigualtat com a prioritat quan té una cinquena part de la població en risc d'exclusió, més pobresa infantil que mai, 726.000 aturats, 43 desnonaments al dia i més de 300.000 llars sense cap ingrés. L'ecosocialista ha remarcat que es pot fer una política fiscal més redistributiva per aconseguir 2.000 milions d'euros i dedicar-los a un pla de rescat social, però ha lamentat que "qui governa prefereix no tocar les butxaques d'uns i mantenir la situació de pobresa i exclusió d'altres".

És per això que ha anunciat que el rescat social serà la "condició 'sine qua non' per donar suport o formar majories amb altres formacions" en el cicle electoral que comença amb les eleccions municipals. "Aquell que no entengui que la llibertat d'un país passa per la lluita contra l'exclusió i pel rescat social dels que més pateixen que no compti amb nosaltres", ha avisat.

Herrera ha reivindicat que ICV-EUiA ha aplicat el que predica en aquells municipis on governa o té regidors, com és el cas de Sant Feliu de Llobregat, la Llagosta, el Prat o Montornès, on les polítiques socials s'han incrementat entre un 100 i un 180%. Però ho ha volgut extrapolar també a la resta d'eleccions, no només a les municipals, perquè aquest cicle electoral, ha dit, "ha de servir per donar un tomb de 180 graus a les polítiques adreçades a la gent que tant s'han oblidat amb els governs de dretes". "Aquesta és la primera prioritat i la primera llibertat que hem de guanyar", ha insistit.

Pel que fa a la CUP, ha reconegut que tenen coincidències amb ells en matèria social i ha assegurat que tenen un "diàleg fluid" en aquest sentit, però alhora ha advertit que calen regles noves i majories diferents "i això no pot passar per anar del bracet de CiU, sinó per definir majories alternatives de govern que canviïn les polítiques".

Sobre el referèndum que planteja C's sobre el model d'immersió lingüística, Herrera ha trobat una "vergonya" que un partit que es diu "progressista" digui que aquesta és la prioritat dels barris populars i no la renda garantida de ciutadania o el sistema sanitari. Al seu parer, C's és la "marca blanca de l'IBEX 35, fan veure que tot canvia per mantenir les polítiques actuals".

Per la seva part, Joan Mena, d'EUiA, ha denunciat que el Govern de CiU està fen un "pla de privatització del país, garantint els interessos de les grans elits i fent una deixadesa respecte a la lluita contra el frau fiscal", en lloc d'atendre la situació difícil de les famílies més vulnerables. A això li ha sumat les polítiques de l'executiu espanyol del PP, que comparteix amb CiU "la seva falta de dedicació a les famílies en situació de vulnerabilitat".

ICV-EUiA està repartint octavetes en una vintena de punts del territori reivindicant un rescat social i aquests dies s'està reunint també amb entitats. Properament presentaran una proposta d'ingressos per cobrir aquest pla.

stats