Política 20/09/2016

Iglesias i Errejón airegen amb una ràfega de tuits les seves diferències sobre l'estratègia de Podem

Les diferents famílies de la formació lila s'enfronten de nou. Ara, pel control de la federació madrilenya

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iglesias va prendre la decisió de fulminar Pascual durant el ple de dimarts al Congrés. La tensió amb Errejón es va fer més que evident.

MadridA l'esquerra espanyola li ha agafat últimament la fal·lera d'airejar les guerres intestines dels seus partits via Twitter. La setmana passada, el sector crític del PSOE es va rebel·lar amb una sèrie de tuits contra les formes de Ferraz. Aquest dimarts ha sigut el torn de Podem, en plena batalla entre famílies pel control de la federació madrilenya. I els protagonistes? Ni més ni menys que el líder de la formació lila, Pablo Iglesias, i el seu número dos i portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, que han mostrat públicament les seves diferències sobre l'estratègia que ha de seguir Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot ha començat amb el primer míting d'Iglesias d'aquesta campanya a Galícia, territori hostil per a Podem -es van veure obligats a cedir i pactar a última hora i sumar-se a la coalició d'En Marea sense gairebé poder remenar les llistes-. El secretari general de la formació lila ha aprofitat el seu discurs des de la Corunya per enviar un missatge intern. "El dia que deixem de fer por als pocavergonyes no tindrem sentit com a força política", ha alertat. I ha afegit: "Sembla que la política s'ha convertit en un problema de to".

Des de fa mesos Iglesias aposta per la duresa del discurs, enfront dels que creuen a dins de la seva formació, liderats per Errejón, que cal moderar el missatge i bastir ponts per aconseguir més vots. "Reconec que a nosaltres no ens han anat bé les institucions. De vegades ens hem cregut que la política és això, reunir-te amb el teu cap de premsa perquè fas servir una samarreta en què es nota la suor", ha assenyalat en referència a aquest sector.

Errejón ha decidit portar-li la contrària immediatament per Twitter. "Als poderosos ja els fem por, aquest no és el repte. Ho és seduir la part del nostre poble que pateix però encara no confia en nosaltres", ha escrit. Al cap d'unes hores, Iglesias no se n'ha estat de replicar-li i airejar el conflicte intern. Li ha recordat que el juny passat van perdre un milió de vots. Llavors el debat ja va ser candent: ¿va ser per culpa d'haver abraçat l'esquerra comunista amb la suma d'IU o bé perquè van fer una campanya poc agressiva?

Iglesias no ha sigut l'únic a replicar Errejón. Les famílies afins a cadascun dels líders els han donat suport. La cap de gabinet d'Iglesias, Irene Montero; el confundador del partit, Juan Carlos Monedero; el secretari de relació amb la societat civil, Rafa Mayoral, i el portaveu al Senat, Ramón Espinar, n'han sigut els exponents. Espinar té el suport d'Iglesias en les primàries de Podem per a la direcció a la Comunitat de Madrid. S'enfronta a la regidora Rita Maestre i l'exdiputada d'IU Tania Sánchez, que tenen el suport -tot i que no públic-, d'Errejón.

Errejón ha comptat amb el suport de l'encarregat del discurs de Podem, Jorge Moruno.

Echenique intenta posar pau

El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha intentat posar pau a través de Twitter. I, fent broma, ha alertat que "to" s'ha convertit en 'trending topic'. És la gran diferència entre l'estratègia d'Iglesias i Errejón, que es va poder veure en el discurs de la "calç viva" en contra del PSOE durant el debat d'investidura fallit de Sánchez el març passat.

Iglesias, per intentar tancar el tema, ha defensat que a Podem els debats es facin de forma pública i que hi hagi discussions via Twitter com aquesta. Errejón li ha contestat amb un missatge de complicitat: "Seguim".

stats