Política 21/12/2015

Iglesias marca com a línia vermella per a qualsevol pacte un referèndum a Catalunya

"O s'entén que Espanya és un país plurinacional i divers o s'està entregant el govern a Mariano Rajoy", assegura sobre el 'no' del PSOE al dret a decidir

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias i Íñigo Errejón durant la celebració de la nit electoral a la plaça del Reina Sofia de Madrid / EFE

MadridPodem es mulla a fons amb el dret a decidir i marca com a línia vermella per a qualsevol pacte la defensa d'un referèndum a Catalunya. Si bé durant la nit electoral Pablo Iglesias no va deixar clar que fos una condició per formar govern, aquest dilluns ho ha marcat com a primera prioritat. "O s'entén que Espanya és un país plurinacional i divers o s'està entregant el govern a Mariano Rajoy", ha assegurat en roda de premsa. "Els que manen al PSOE estan dient que cal entregar el govern al PP", ha repetit per si no havia quedat clar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE andalús, comandat per la presidenta de la Junta, Susana Díaz, ja ha sortit a dir que veu molt difícil pactar amb Podem per la seva posició territorial. L'últim dia de campanya, Sánchez ja va marcar les seves dues línies vermelles: ni Mariano Rajoy ni referèndum. Des de Barcelona, va assegurar que mai permetran que Catalunya voti per decidir el seu futur.

"Em sorprèn que alguns avui diguin que no volen un referèndum. Nosaltres som l'única força política a Espanya i a Catalunya que el defensa sense matisos i ambigüitats", ha assenyalat Iglesias, reiterant per activa i per passiva que un referèndum és una condició "imprescindible" perquè Espanya "construeixi un nou projecte històric, un nou projecte comú".

Podem es rendeix al suport que han obtingut des del que anomenen "la perifèria". Són primera força a Catalunya amb En Comú Podem i al País Basc –en vots–. I segona tant a Galícia com al País Valencià –Iglesias es resisteix a utilitzar aquest terme i sempre parla de Comunitat Valenciana–, les Balears, Navarra, les Canàries i Madrid. Si a principis de campanya es posava en dubte que les aliances territorials poguessin formar grup propi al Congrés, ara el líder del partit morat ho defensa. "És fonamental que hi hagi un grup català, valencià i gallec al Congrés, perquè entenem la plurinacionalitat i la diversitat del país", ha assegurat.

Les negociacions, després de Nadal

Iglesias ha anunciat que iniciarà una ronda de contactes amb tots els partits parlamentaris després de Nadal per negociar les cinc garanties constitucionals que posa sobre la taula: blindatge dels drets socials, reforma del sistema electoral, lluita contra la corrupció, dret a decidir i la possibilitat d'una moció de censura al govern a meitat de legislatura si no ha complert amb el seu programa.

A banda, consultarà amb el consell ciutadà, el màxim òrgan de Podem, els possibles passos que pot fer la formació. Iglesias, tot i assegurar primer que un referèndum és "en absolut" una línia vermella per a qualsevol acord, després ha volgut matisar aquest límit. "Nosaltres no parlem de línies vermelles de negociació, parlem de formes d'unir, de consens social que ja s'ha expressat a nivell ciutadà", ha dit.

"Encantats" amb l'escenari d'eleccions anticipades

Amb tot, Podem és conscient de les dificultats per formar govern i carrega en el PSOE qualsevol responsabilitat si no s'arriba a formar govern i pacta amb el PP. L'escenari d'eleccions anticipades no espanta Pablo Iglesias. "Estarem encantats d'assumir aquest escenari –ha assenyalat–. Si els ciutadans han de tornar a votar podem ser molt optimistes".

Estan convençuts que la campanya se'ls ha fet curta per aconseguir fer el 'sorpasso' al PSOE. "Es pot afirmar en el dia d'avui que ens ha faltat una setmana i un debat", ha dit.

Coherència amb el discurs de campanya

Podem ja va establir el dret a decidir com a línia vermella durant la campanya: qualsevol pacte havia de passar per la celebració d'un referèndum. Amb tot, Iglesias va intentar matisar després les seves declaracions. Va reconèixer que havia anat massa enllà i que no volia posar aquesta condició. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, però, ho va reiterar en una entrevista a l'ARA Bassas.

stats