Política 04/02/2015

Manos Limpias es querella contra Pablo Iglesias per pertànyer a una "organització criminal"

El col·lectiu ultradretà presenta una querella al Suprem contra el secretari general de Podem. L'acusen de deu delictes, entre els quals pertinença a organització criminal, associació il·lícita i delictes contra els drets dels treballadors

Europa Press
2 min
Miguel Bernad, a les portes del Suprem amb la querella contra Pablo Iglesias / EFE

MADRIDEl mateix dia que el baròmetre del CIS apunta que Podem seria la segona força més votada en unes eleccions generals, només per darrere del PP, Manos Limpias ha presentat al Tribunal Suprem una querella contra el secretari general del partit, Pablo Iglesias, a qui acusa de la comissió de 10 delictes, entre els quals pertinença a organització criminal, associació il·lícita i delictes contra els drets dels treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la denúncia el sindicat ultra argumenta Producciones Mano Izquierda —la productora de televisió inscrita com a organització sense ànim de lucre que ha estat en el centre de la polèmica des que es va saber que havia facturat més de 400.000 euros en dos mesos sense tenir cap treballador en nòmina— de ser una "pantalla".

El sindicat diu que la productora audiovisual ha estat l'escenari de "diverses i notòries irregularitats" com la utilització de treballadors que no han estat donats d'alta en el la Seguretat Social, el pagament de comissions amb diner negre, la supressió de drets dels treballadors; l'abús de les condiciones fiscals que caracteritzen les associacions sense ànim de lucre, i l'obtenció de subvencions procedents d'entitats i personalitats internacionals, "de sospitós origen il·lícit", com Veneçuela o l'Iran. Manos Limpias acusa el secretari general de Podem de mantenir els 30 treballadors de la productora en condicions laborables "pèssimes, aprofitant el desig d'aquests de millorar els seus currículums.

Fons il·lícits de Veneçuela i l'Iran

El sindicat ultra —que manté una frenètica activitat judicial, amb desenes de querelles presentades en pocs mesos, entre elles la del president Mas— sosté que Iglesias va cobrar de la televisió pública iraniana 3.000 euros setmanals "en diners b" i 5.000 euros més mensuals. Assegura la querella que Iglesias va viatjar a Veneçuela "amb l'únic objectiu de rebre fons no declarats del govern veneçolà a canvi de mantenir activitat propagandística. El sindicat afirma que buròcrates veneçolans s'encarreguen de fer arribar els diners a Espanya per vies diplomàtiques.

A més, la querella detalla que Iglesias "ha ocultat i eludit"les seves obligacions tributàries" i ha transferit des d'aquesta associació a una altra denominada Caja de Resistencia Motiva 2 Producciones —fundada pel número tres de Podem, Juan Carlos Monedero, el 2013— quantitats importants de diners procedents de països com Bolívia, "de sospitosa procedència il·lícita".

Els 10 delictes de què acusa Iglesias són pertinença a organització criminal, associació il·lícita, delictes contra els drets dels treballadors, desobediència, apropiació indeguda, administració deslleial, tràfic d'influències, suborn, corrupció entre particulars i contra la Hisenda Pública. Ha estat el secretari general del sindicat, Miguel Bernad, qui ha registrat la querella davant l'alt tribunal. Ho ha fet mentre expressava la seva esperança que sigui admesa a tràmit ja que "està molt ben documentada". "Volem defensar l'estat de dret, la legalitat vigent, l'interès públic general davant la inactivitat del Ministeri Públic respecte a les irregularitats de Podem", ha dit en declaracions als mitjans després de la presentació de la querella.

stats