LA NOVA ESQUERRA
Política 02/07/2016

Iglesias i els seus socis atribueixen el fracàs del 26-J a la "por al canvi"

El líder imposa la tesi i frena les filtracions sobre pugnes internes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iglesias i els seus socis atribueixen el fracàs del 26-J a la “por al canvi”

MadridPablo Iglesias i Íñigo Errejón van arribar ahir junts i somrient a la seu de Podem, al carrer Princesa de Madrid. Acabaven de dinar plegats. Tocava analitzar amb les confluències i Esquerra Unida (IU) el fracàs electoral de diumenge. Després de dues hores de reunió “fraternal” -com la van definir els dos líders- tornaven a sortir junts, com a bons amics. “Anem a prendre unes canyes”, assegurava el líder de Podem als periodistes. Però al cap d’un quart d’hora el seu número dos ja no era al bar. Una mostra que, malgrat esforçar-se a dissipar les guerres fraticides que dessagnen el partit, les ferides estan més obertes que mai. “Debatim amb honestedat, escrivim i discutim, però anem tots a l’una”, replicava Errejón, preguntat sobre si la seva imatge d’unitat era només de cara a la galeria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió d’ahir d’Iglesias amb representants d’En Comú Podem, En Marea, Compromís i IU va servir, després de cinc filtracions sobre les pugnes internes, per consensuar un relat sobre els resultats del 26-J, en què Units Podem va perdre més d’un milió de vots. En van sortir amb una anàlisi intermèdia, sense culpar el model de campanya de perfil baix d’Errejón -com feien els afins a Iglesias- ni l’aliança amb IU -com han fet els aliats del número dos-. “Ni la confluència ni la campanya han sigut decisives”, concloïen. S’imposava així l’anàlisi que Iglesias ja havia avançat de bon matí a través del seu programa d’anàlisi política emès per HispanTV, Fort Apache.

El líder de Podem va culpar del fracàs electoral la “por al canvi” de l’electorat. Considera que si el 20-D els ciutadans els van votar va ser perquè tenien clar que no governarien i els havien agafat “simpatia”, però que l’aliança amb IU els va catapultar com a partit “hegemònic” amb opcions reals d’arribar a la Moncloa. “Tenen simpatia per nosaltres, agraeixen la sacsejada que hem donat a la política espanyola, responen a un enquestador que ens votaran, però davant la imminència que podríem governar decideixen finalment no votar-nos”, va assenyalar Iglesias.

Va ser la mateixa tesi que ahir es va transmetre després de la reunió: la de la desmobilització. “Hem perdut un milió de votants que fonamentalment no han anat a parar a altres opcions sinó a l’abstenció”, s’apuntava en la nota de premsa oficial. El vot de la por és el que també va citar el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech. Va considerar que, paradoxalment, les eleccions es van convertir en un “plebiscit sobre un govern de canvi” més que no pas en un examen al PP. Mentrestant IU va constatar que l’estudi fet per les forces d’Units Podem “consolida l’espai unitari de confluència” i, tot i ni sumar ni multiplicar, “coincideix amb els objectius marcats”.

L’únic que es va sortir del guió va ser el líder d’Anova, el nacionalista gallec Xosé Manuel Beiras. A diferència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la líder de Compromís, Mónica Oltra, no es va bolcar en la campanya de Podem. L’equilibri de forces a Galícia és complicat i afronten les eleccions autonòmiques amb un diputat menys que el 20-D. Per a Beiras, cal tornar al carrer i recuperar el discurs del 15-M i del nunca mais. “Si no ho recuperen són uns necis”, va assegurar. Oltra, que ja va criticar la coalició amb IU, va apostar per tornar a intentar sumar amb el PSOE per forçar un aliança a la valenciana, encara que tots els números vagin en contra. La resta de forces ja s’han resignat a estar a l’oposició, per provar d’arribar a la Moncloa en una nova cita electoral.

Una militància agitada

Una de les mostres de l’intent de contenir les filtracions és que en poques hores han desaparegut la majoria de canals de Telegram de les diferents famílies del partit. Aquesta xarxa social s’havia convertit en la finestra de les batalles internes. Ahir, durant la reunió, es tancava un dels grups afins a Iglesias. Poques hores abans un altre que inicialment era favorable a Errejón va enviar una alerta en què es donava suport a Iglesias després d’haver-lo qüestionat. Podem tanca files a l’espera del consell ciutadà que d’aquí una setmana haurà de marcar el rumb del partit.

stats