DIARI DE CAMPANYA
Política 07/05/2015

Ignorar C's i amagar els ministres: la recepta del PP per "guanyar" Barcelona

Alberto Fernández Díaz centrarà les seves crítiques en els "antisistema Colau-Coletas" i "l'estelada de Trias"

Mario Martín Matas
3 min
Imatge de campanya del candidat del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz

Barcelona"Sortim a guanyar". Ho diu Alberto Fernández Díaz, el candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, i quan ho diu sembla que s'ho creu. Els seus càlculs són que per guanyar les eleccions municipals a la capital catalana calen només deu regidors, i ell ja en té nou, i per tant només ha d'esgarrapar-ne un més per ser el més votat. És per això que assegura que no farà cas de les enquestes, per més adverses que siguin, i mirarà de centrar el seu missatge en unes "conviccions nítides" que li permetin vendre un missatge "en positiu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat del PP fa dies que ho repeteix: l'enquesta del CIS de fa quatre anys, en una campanya de bipolarització absoluta entre PSC i CiU, li atorgava tan sols cinc regidors i en va acabar obtenint nou. És un mantra al qual s'aferrarà, juntament amb el fet que és un candidat previsible, que no farà grans anuncis electorals perquè la feina l'avala i ja fa 12 anys que defensa a l'Ajuntament les seves idees. "No faré cap proposta que no hagi defensat abans", diu, com a millor garantia que la seva campanya no se centrarà a prometre res de nou. L'estabilitat com a valor, en un moment en què tot sembla indicar que caldran més pactes que mai per governar les institucions.

Hi ha una altra estratègia clara: ignorar C's –la seva candidata, Carina Mejías, va ser regidora pel PP entre 2007 i 2010– i centrar les crítiques a la candidatura de Barcelona en Comú i CiU. L'equip del PP pensa que així aconseguirà col·locar clarament el seu missatge, sense diluir-se amb altres forces. Per això no pararà de repetir que no vol per a Barcelona que la governin els "antisistema Colau-Coletas" o "l'extrema esquerra radical" que pensa que encarnen, però tampoc "l'estelada de Xavier Trias", a qui li retreu que hagi fet bandera de la independència, tot i que no es va presentar amb aquesta proposta el 2011. Reduir les crítiques a aquests dos conceptes té la virtut de no haver-se de centrar en PSC o ERC, dues candidatures que Fernández Díaz veu com a comparses de l'esquerra i l'independentisme que ja encarnen per si sols Colau i Trias. És tan clar que buscarà aquest cos a cos que, per exemple, anirà al districte de Nou Barris el proper dissabte, el mateix dia que hi desembarcarà Pablo Iglesias amb Ada Colau.

En qualsevol cas, serà molt difícil que el PP pugui repetir els seus millors resultats municipals de la història, els del 2011, quan va concentrar el 12,6% del total de vots a Catalunya. Per molt que Fernández Trias no vulgui parlar de C's i es refereixi a ell de passada com un "partit híbrid" que no té un projecte clar, la tendència estatal és innegable. Fora de micròfon, el candidat admet que no pot fer res contra 'La Sexta Noche' o 'Espejo Público', dos dels programes que han fomentat aquesta presència constant d'Albert Rivera a la televisió i, per això, prefereix recordar que és la tercera vegada que C's es presentarà a Barcelona, les dues anteriors, sense cap èxit.

Tot plegat queda ben fixat en el lema escollit pels populars: "Ara es tracta de Barcelona". Rivet amb les banderes espanyola i catalana, fotografia del candidat, prou conegut després de tants anys, i ja està. Aquest lema, complementat amb el "Treballar, fer, créixer" estatal, conformarà el missatge, però malgrat que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, sigui català i també el seu germà, no està previst per ara que cap figura del govern espanyol més enllà de Rajoy li doni un cop de mà, i tampoc hi ha cap acte amb la candidata del PP a Madrid, Esperanza Aguirre. És perquè la marca del govern espanyol resta? Alberto ho nega, i argumenta que aquesta setmana ja ha estat amb el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i amb la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez. A més a més, el president Mariano Rajoy serà a Barcelona i Tarragona demà divendres, i encara hi tornarà el proper dilluns dia 18, un exemple més de la implicació d'Espanya amb Barcelona, segons el PP.

Comença la campanya, la quarta consecutiva per a Alberto Fernández Díaz. Gat vell de la política municipal, sap molt bé què ha de dir i què no, i serà impossible que surti gaire d'allò que ha dissenyat. Per més que li preguntin per C's o per Carina Mejías. Tindrà al seu costat la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, a la tradicional enganxada de cartells d'avui, a l'acte central dilluns dia 18 amb Rajoy i al tancament que farà a Can Dragó. Acompanyarà Xavier García Albiol diumenge 17 a Badalona i, sobretot, promet fer una campanya propera als barcelonins recordant quines són les seves propostes per a cada districte. Només el resultat final de les eleccions podria alterar la seva estratègia, però per resoldre aquesta incògnita encara caldrà esperar dues setmanes d'intensa campanya electoral.

stats