Política 17/02/2015

La ILP de la llei electoral vol forçar el debat al Parlament per empènyer l'acord

Els promotors de la iniciativa legislativa reivindiquen el dret a tenir representants a la ponència de la llei electoral i consideren que la seva proposta d'articulat pot esdevenir una "clara opció de consens" per desbloquejar l'acord

Marc Colomer
3 min
Jordi Campo, Anna Comas i Toni Comín, aquest dimarts al Col·legi de Periodistes / ACN

Barcelona"Vam aparèixer per empènyer, no per emprenyar". Així definia l'exdiputat i impulsor de la ILP per la llei electoral, Toni Comín, l'esperit que volen seguir donant a la iniciativa legislativa, que arribarà al Parlament aquest dijous per debatre'n l'admissió a tràmit, sis anys després d'iniciar la mobilització que va desembocar en la signatura de 90.000 ciutadans. Empènyer per buscar un acord que han estat incapaços d'assolir els partits en els reiterats intents fallits dels últims 25 anys, i que ara tornen a intentar. D'entrada, els promotors de la ILP pressionaran des de la ponència ja constituïda als grups polítics perquè busquin l'acord per portar-lo a votació final del Parlament preferentment abans del 27-S. "Tot consens a què arribin els partits comptarà amb el nostre suport. D'entrada anem a facilitar el consens entre partits", ha assegurat Comín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui més que mai podria donar-se que els grups constatin que si es posen d'acord, o ho fan en relació a la ILP o és molt difícil ho facin a favor d'una altra cosa", ha defensat Comín, director de la campanya per la ILP, en una roda de premsa aquest dimecres. Perquè per la comissió impulsora, la ILP és "una clara opció de consens" per desbloquejar la negociació. En el debat de totalitat d'aquest dijous, defensarà des de la tribuna del Parlament la tramitació de la ILP el professor de Ciència Política Joan Botella, un dels dos experts de la comissió impulsora redactor de la proposta de llei. Només el PP s'oposa a la tramitació de la llei.

Integrats en la ponència

Ara, un cop superi el debat a la totalitat al Parlament, els treballs de la ILP s'integraran als de la ponència conjunta que ja tenen oberta els partits. Aquesta fusió no té precedents al Parlament, de manera que encara resten serrells jurídics per explorar. Perquè a diferència de les ponències conjuntes dels grups parlamentaris, les de les ILP integren representants dels impulsors de la iniciativa en els treballs parlamentaris i no decauen amb el canvi de legislatures, sinó que es mantenen fins al debat final en el ple. Els promotors de la ILP -inicialment vinculats a Ciutadans pel Canvi- ja han advertit que volen ser en la ponència conjunta que ja tenen en marxa els partits, que volen forçar el debat final en el ple i es reserven el dret a retirar-la en cas que el resultat final de la llei distés en excés de la proposta inicial.

La proposta de llei electoral de la comissió promotora de la ILP preveu una sindicatura electoral "al servei dels electors i no dels partits", ha afirmat Jordi Campo, catedràtic de Ciència Política i coautor de la proposta de llei electoral. Aposten per un sistema electoral basat en la proposta dels experts del 2007, amb set circumscripcions electorals, llistes desbloquejades i una fórmula sense precedents de composició del Parlament. Es tracta del que en diuen el "sistema acordió", és a dir el número d'escons seria variable -entre 120 i 150- en funció de la participació. A més participació, més escons. Una fórmula que pretén que els partits s'esmercin a atansar la política a la ciutadania si no volen perdre recursos. Però les "línies vermelles" les situen principalment en dos elements: El desbloqueig de les llistes i la sindicatura dissenyada al servei dels electors i no dels partits. A la ponència de la llei electoral se li acumula la feina.

stats