Política 10/02/2015

La ILP de la llei electoral arriba al Parlament sis anys després

La ILP, promoguda per Ciutadans pel Canvi, s'incorporarà als treballs de la ponència parlamentària que intenta desbloquejar un acord sobre la llei electoral

Acn
2 min

BarcelonaSis anys després que l'associació Ciutadans pel Canvi (CPC) promogués una ILP per a la creació d'una llei electoral pròpia, aquesta iniciativa –que va aconseguir 90.000 signatures– entrarà al proper ple del Parlament. Ho farà en paral·lel al treball dels grups en la ponència parlamentària sobre la futura llei electoral de Catalunya. La mesa i la junta de portaveus, reunides aquest dimarts, també han introduït en l'ordre del dia de la propera sessió plenària la convalidació de tres decrets llei per part del Govern: el de simplificació administrativa, el d'ordenació dels cossos tributaris i el dels col·legis professionals. A més, es constituirà la comissió d'estudi sobre economia col·laborativa.

El proper ple del Parlament –que tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve– convalidaran tres decrets llei del Govern: el de simplificació de l'activitat administrativa de la Generalitat i els governs locals i d'impuls de l'activitat econòmica, el d'ordenació dels cossos tributaris d'adscripció exclusiva a l'Agència Tributària de Catalunya, i el de l'exercici de les professions titulades i els col·legis professionals.

A més, els promotors de la ILP sobre la llei electoral defensaran en seu plenària el seu text, que va rebre un total de 89.000 suports l'any 2009. La proposta reclama la proporcionalitat absoluta del sistema electoral arreu del territori, la tesi que du per nom 'Una persona, un vot', perquè valgui el mateix el vot d'un ciutadà de Barcelona que, per exemple, el d'un ciutadà aranès.

La mesa i la junta de portaveus també han nomenat el republicà Pere Aragonès president de la comissió d'estudi sobre economia col·laborativa, que quedarà formalment constituïda la setmana vinent. Va ser precisament ERC qui, a través d'una moció presentada al mes d'octubre de l'any passat, va promoure la creació d'aquesta comissió, que ha d'abordar les plataformes de lloguer de pisos turístics o l'ús compartit de vehicles. Un debat sorgit arran de l'ús d'aplicacions i webs com Über, AirBnB o Blablacar, entre altres.

Acords de mesa

La mesa també ha admès a tràmit una nova proposició de llei d'ICV-EUiA, de garantia de l'assistència sanitària i farmacèutica pel sistema català de la salut, i ha decidit que la diputada no adscrita Marina Geli sigui membre de la comissió de salut. Segons el reglament, els diputats no adscrits només poden ser membres d'una comissió, que decideix l'òrgan gestor de la cambra catalana. Als plens, la diputada disposarà d'un minut per explicació de vot en els debats dels projectes i proposicions de llei, i de trenta segons per posicionar-se en el debat de les mocions.

stats