Política 06/12/2014

Podem perd impuls i es veu superat pel PSOE, segons una enquesta d''El País'

Una enquesta situa els socialistes primers, amb un 27% d'intenció de vot. Podem queda segon, amb un 25%, i el PP tercer, amb un 20% 

Ara
2 min
El llistó d’exigència ètica i política de la ciutadania s’ha enfilat, i això explica en part l’auge de l’independentisme català i l’ascens de Podem.

BarcelonaFa només un mes va fer saltar les alarmes de moltes empreses, partits polítics i institucions financeres. L'anunci que Podem se situava en primer lloc en intenció de vot va causar un fort impacte a Espanya. Feia temps que es parlava de la fi del bipartidisme, però ningú no hagués imaginat, uns mesos enrere, que una nova formació podria encapçalar les enquestes. Des d'aleshores, la formació de Pablo Iglesias s'ha vist sotmesa a un intens escrutini, i a una allau de crítiques en molts mitjans de comunicació. El resultat és que el nou partit perd impuls. Si més no, això és el que es pot deduir d'una nova enquesta que aquest diumenge publica 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'enquesta, la formació d'Iglesias perd el primer lloc en el rànquing d'intenció de vot, i ara se situa en segona posició, amb un 25%. Aquesta vegada el lideratge és pel PSOE, que encapçala, amb un 27%, la intenció de vot dels espanyols. El PP, ofegat pels escàndols de corrupció, continua caient en les enquestes i se situa en tercera posició, amb un 20%. Igualment, tant IU-ICV com UPyD recuperarien terreny respecte anterior enquestes, amb el 5,6% i el 4,8% dels vots respectivament. Tot i això, la intenció directa de vot, abans de passar per la cuina, encara situa Podem en primera posició, amb el 18,1%, el PSOE es queda amb el 16,5% i el PP amb el 12,1%.

La caiguda en la intenció de vot cap a Podem va acompanya de la caiguda en la valoració de Pablo Iglesias. Tot i que les últimes setmanes ha reduït molt la seva presència en els mitjans de comunicació, amb l'objectiu de no cremar-se, Iglesias cau 18 punts respecte l'anterior enquesta.

Així mateix, l'enquesta d''El País' pregunta per aspectes concrets de Podem. Així, per exemple, un 66% creu que aquest partit no diu "tot el que pensa i tot el que voldria fer per temor a semblar massa radical i perdre vots", una opinió que també comparteix la meitat dels seus electors potencials. Aquesta, de fet, optarien per la papereta de Podem en un 44% per la "sensació de decepció i desencant amb els altres partits", cosa que demostraria que es tractaria d'un vot de protesta, mentre que un 29% els faria confiança per afinitat ideològica. El 26% restant ho faria per una combinació d'aquests dos motius.

stats