Política 15/01/2014

El jutge tramita la imputació per suborn d'Oriol Pujol però esbronca el fiscal per haver fet pública la petició

El magistrat del cas de les ITV també adverteix que no cal obrir cap peça separada i que de moment qui imputa és el fiscal i no el jutge

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaLa imputació d'Oriol Pujol per un altre delicte relacionat amb el cas de les ITV, el de suborn, continua tramitant-se però amb alguns matisos. L'instructor del cas, el magistrat de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Anglada i Fors, ha comunicat aquest dimecres en una interlocutòria que hi ha "indicis racionals" del delicte de suborn que denuncia la fiscalia però rebutja la proposta d'obrir una peça separada dins de la causa, ja que queda clar que els fets són "connexos" amb la investigació ja existent per tràfic d'influències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge recorda que aquest procés s'instrueix seguint la llei del jurat i, en aplicació d'aquesta regla, subratlla que de moment el que hi ha sobre la taula és una imputació de la fiscalia i no del magistrat, ja que s'aplica "el principi acusatori pur". Es tracta d'un sistema d'instrucció judicial en què la iniciativa acusadora és de les parts –la fiscalia i/o les acusacions particulars i/o populars– i el magistrat fa d'àrbitre per garantir els drets dels implicats i la correcció del procés. En una fase més avançada, el jutge pot decidir que la imputació s'arxivi o bé confirmar-la.

Esbroncada a la fiscalia per la nota de premsa

A més a més de puntualitzar l'estadi en què es troba el cas, el magistrat Anglada ha clavat una esbroncada en tota regla al fiscal per haver fet un comunicat de premsa en què anunciava que demanava la nova imputació, per suborn, d'Oriol Pujol, que ja estava imputat per tràfic d'influències. "Aquest magistrat vol deixar palès que ha quedat sorprès per la forma d'actuació portada a terme per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i Criminalitat Organitzada", diu el jutge en la interlocutòria. I puntualitza que "les diligències d'instrucció són secretes [...], cosa que aquest instructor ha recordat de forma insistent a les parts intervinents, per la qual cosa la línia adoptada per la Fiscalia s'escapa de l'àmbit una instrucció acurada i serena".

Els advocats, citats per dilluns que ve

Un cop exposats els seus arguments, el magistrat ordena comunicar als implicats que "esdevenen imputats pel ministeri fiscal" per suborn i convoca una audiència com a primer pas per tramitar aquesta imputació. Hi cita la fiscalia, els advocats dels implicats, el lletrat de l'acusació particular i el de l'acusació popular, que exerceix el sindicat 'ultra' Manos Limpias. Cada part hi presentarà els seus arguments i al·legacions. La cita és dilluns que ve, 20 de gener, a les 12 del migdia.

De moment, els implicats encara no han de comparèixer personalment, amb una excepció: l'esposa d'Oriol Pujol, Anna Vidal Maragall, que fins ara no estava imputada i que haurà d'acudir a aquesta cita "necessàriament assistida per un lletrat que ella seleccioni". Vidal s'afegeix així –per suposat suborn– a la llista d'imputats en el cas de les ITV, entre els quals ja hi havia –per suposat tràfic d'influències– el seu marit, Sergi Alsina i Ricard Puignou, que ara també són imputats per suborn.

Queda pendent de decidir, possiblement el mateix 20 de gener, si la llista s'allarga amb dos noms més proposats per la fiscalia: Joan Martí Arjona i Lluís Gasull Poch.

stats