L’OMBRA DE BUSTOS
Política 25/07/2014

Imputats 40 alcaldes pel cas de la FMC

La jutge del Mercuri veu en els cobraments “irregulars” un delicte contra l’administració pública

Marc Colomer
3 min
El president de la Federació de Municipis, Xavier Amor, ahir amb el nou secretari general, Juan Ignacio Soto Valle.

BarcelonaLa jutge de Sabadell que instrueix el cas Mercuri va comunicar ahir la imputació a 40 dels 44 alcaldes, exalcaldes i exregidors del PSC, ERC, CiU, ICV-EUiA i el PP esquitxats per la trama ordida per l’expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) Manuel Bustos. Els acusen d’un delicte contra l’administració pública pel cobrament, el 2011 i 2012, de 300.000 euros del que la jutge considera “sous encoberts” que l’excúpula de la Federació de Municipis liderada per Bustos feia passar per unes dietes que ningú va justificar. Els alcaldes implicats asseguren que mai ningú els va informar que havien de justificar les retribucions, que eren regulars i declarades a Hisenda. Segons el sumari del Mercuri, el mateix Bustos va instar alguns dels alcaldes a negar que cobraven sou fix si els hi preguntaven.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En total, la jutge, que ha obert una peça separada del cas Mercuri per investigar els suposats sobresous encoberts, ha comunicat la imputació a 23 alcaldes del PSC -incloent-hi Bustos, que va deixar l’alcaldia de Sabadell el febrer del 2013 en ser imputat-, set d’ERC, quatre de CiU, cinc d’ICV-EUiA i un del PP. A tots ells els ha citat a declarar els dies 3, 4, 5 i 9 de setembre.

Hi ha quatre alcaldes més que es lliuraran d’aquesta primera declaració judicial perquè són aforats per la condició de diputats del Parlament o del Congrés. Es tracta de l’exalcaldessa de Ripoll i actual diputada d’ERC al Congrés Teresa Jordà; de Josep Cosconera, diputat d’ERC al Parlament i exalcalde de Guissona; de Carles Pellicer, alcalde de Reus i diputat de CiU al Parlament, i de Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i diputat del PP al Parlament. Ara serà el fiscal qui haurà d’informar del cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Tribunal Suprem per determinar si els imputa. Si fossin imputats, és possible que tot el cas passés a mans del Suprem. Qui sí que haurà de declarar com a imputat a principis del mes de setembre és l’exsecretari general de la FMC Adolfo Moreno, cessat fa dues setmanes per l’escàndol. Segons les converses telefòniques que figuren en el sumari, Moreno era conscient de la irregularitat i va avisar reiteradament Bustos del risc que el cas esclatés, com ha acabat passant.

La Federació esquiva l’autocrítica

Les 40 imputacions van transcendir poques hores després que el president de la Federació, Xavier Amor, del PSC, comparegués en roda de premsa al costat del nou secretari general, Juan Ignacio Soto Valle, per anunciar un “nou cicle” per a l’entitat que, això sí, van voler desvincular, sense èxit, del cas dels suposats sobresous. Paradoxalment, malgrat que Amor va evitar fer cap tipus d’autocrítica i va negar que hi hagués hagut mala praxi en la gestió -ho va reduir a un error administratiu-, sí que va defensar que la “nova governança” que volen impulsar persegueix també “desterrar la mala praxi”. En aquesta nova etapa, volen reforçar les auditories externes, firmaran un conveni amb l’Oficina Antifrau per promoure la prevenció i crearan una comissió delegada per avançar en la presa de decisions col·legiada. Però pel que fa a la gestió dels seus predecessors, se’n desvinculen i ho deixen en mans de la justícia i d’una investigació interna.

Tot plegat no serveix ni a CiU ni a ERC per tornar a la direcció de la FMC, que van abandonar després que esclatés el cas en sentir-se “enganyats”. Sí que es mantenen a l’executiva PSC i ICV. Ara bé, els quatre alcaldes imputats d’ICV -entre els quals hi ha l’històric Lluís Tejedor, del Prat- van posar ahir els seus càrrecs a disposició del partit, que decidirà quan hagin declarat. La direcció dels ecosocialistes ja va mostrar ahir la seva plena “confiança” en ells.

stats