Política 31/03/2015

Imputat García Prieto i l'antiga cúpula de la FECAC per desviar suposadament més de dos milions d'euros

La fiscalia i la Hermandad Rociera Andaluza Virgen del Rocío La Esperanza van presentar denúncies contra la direcció de l'entitat que organitza la Fira d'Abril a Catalunya i ara un jutge els imputa per desviar suposadament 1,7 milions d'euros de guanys de la Fira d'Abril i 600.000 euros de subvencions

Acn
3 min
Francisco García Prieto, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaUn jutge ha imputat l'expresident de la Federació d'Entitats Andaluses de Catalunya (FECAC), que organitza la Fira d'Abril de Barcelona i altres esdeveniments relacionats amb la cultura andalusa, Francisco García Prieto i altres membres de l'antiga cúpula per desviar suposadament en benefici seu 1,7 milions d'euros de guanys de la Fira d'Abril i 600.000 euros de subvencions públiques. En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, Jordi Lluís de Prada, ha citat com a imputat García Prieto per al pròxim 19 de maig, mentre que els altres imputats –entre ells dos dels seus fills– hauran de comparèixer com a imputats els dies 20 i 21 de maig.

El jutge ha acordat imputar García-Prieto i l'antiga cúpula de la FECAC arran de les denúncies de la Fiscalia i de la Hermandad Rociera Andaluza Virgen del Rocío La Esperanza, que l'acusen de desviar en el seu benefici importants sumes de diners a través d'una gestió deslleial. En les dues denúncies, que ara s'han acumulat en un únic procediment, s'acusa els imputats pels delictes d'administració deslleial, falsedat documental, disposició fraudulenta de béns, apropiació indeguda i delicte contra la Hisenda Pública.

La Fiscalia va denunciar al gener passat Francisco García Prieto i altres membres de la seva cúpula per desviar en el seu benefici 1,7 milions d'euros de guanys de la Fira d'Abril i més de 600.000 euros de subvencions públiques. En la seva denúncia, el fiscal acusa l'expresident de la FECAC, dos dels seus fills, l'exvicepresident Juan Miguel Terrino i quatre antics membres de la cúpula de l'entitat i a proveïdors habituals de l'organització.

La denúncia fiscal contra la FECAC va ser presentada davant les sospites d'irregularitats en la comptabilitat de l'associació quan era presidida per García Prieto, que va deixar el càrrec el 2013 forçat per les sospites obertes, en considerar que l'antiga cúpula de la Federació va aconseguir desviar en el seu benefici les subvencions que rebia de les administracions per a l'organització d'esdeveniments culturals i socials, mitjançant la confecció de factures falses o inflades per justificar el destí dels diners públics, entre els anys 2008 i 2013.

El ministeri públic xifra en més de 600.000 euros les ajudes que podrien haver estat desviades mitjançant la facturació falsa, procedents de la Generalitat, la Junta d'Andalusia, l'Ajuntament de Barcelona i el de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), així com de la Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa, principalment destinades a l'organització de la Fira d'Abril.

L'entorn de García Prieto

La Fiscalia acusa també García Prieto de concertar-se amb els seus fills per apoderar-se de 429.691 euros que corresponien a l'entitat en concepte dels descomptes que aquesta havia concertat amb l'empresa DAMM com a proveïdora exclusiva de les begudes de la Fira d'Abril entre el 2008 i el 2011.

A més, sosté el ministeri públic, entre els anys 2008 i 2013 Francisco García Prieto es va apoderar d'1,2 milions d'euros procedents dels ingressos obtinguts per la venda de begudes a la Fira d'Abril de Catalunya, import que "no va ser ingressat per l'acusat en els comptes bancaris de la FECAC".

La denúncia també acusa García Prieto d'haver-se abonat 7.852 euros dels comptes de la FECAC en concepte d'una sostracció ocorreguda a la Fira d'Abril del 2011, malgrat que segons el fiscal "aquesta quantitat no resulta acreditada que hagués estat sostreta amb motiu d'un robatori amb violència i intimidació" al Magatzem Regulador de la Fira, ni que aquesta quantitat pertanyés al llavors president de l'entitat.

De la seva banda, l'Audiència de Barcelona va ordenar el passat 11 de març al jutjat d'instrucció número 15 de Barcelona que reobrís la querella de la Hermandad Rociera contra quinze integrants de l'antiga cúpula de la FECAC, a més de contra García Prieto, als quals va acusar d'haver defraudat 1,3 milions d'euros a través d'una gestió deslleial.

El titular del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, al qual per repartiment va recaure l'escrit de la Fiscalia, ha acordat acumular les dues denúncies en un únic procediment.

stats